Немачка подржава прикључење Србије и Западног Балкана ЕУ

Нема коментара Дели:

Београд, 20. март 2023.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Одбора за спољне послове Бундестага Михаелом Ротом о билатералним политичким и економским односима Србије и Немачке, европском путу Србије, као и о владавини права.

Брнабић је нагласила да партнерство двеју земаља из године у годину све више напредује, што потврђује и чињеница да је Немачка број један трговински партнер Србије.

Такође, премијерка је нагласила да је Немачка водећи партнер и у размени услуга, пре свега у области информационих технологија.

Она је рекла да је српска економија све више окренута ИТ сектору и да изузетно ценимо чињеницу да велике немачке компаније у Србији све више отварају своје центре за истраживање и развој.

Премијерка је као пример навела фирму „Continental“, која је у Новом Саду отворила и свој развојно-истраживачки центар, што је од круцијалног значаја за нашу привреду.

Брнабић је нагласила да је прилив немачких страних директних инвестиција значајан, имајући у виду да компаније из те земље запошљавају приближно 80.000 радника у Србији.

Према њеним речима, приоритет спољне политике Србије представља чланство у ЕУ, што подразумева и наставак спровођења реформи, у првом реду због бољег и квалитетнијег живота грађана Србије.

Она је као пример навела уставне реформе које су усвојене прошле године, што је пратило усвајање правосудних закона у Народној скупштини прошлог месеца, а што би све заједно требало да допринесе независнијем и ефикаснијем правосуђу.

Председник Одбора за спољне послове Бундестага поручио је да Немачка подржава прикључење Србије и Западног Балкана ЕУ и поновио да је на том путу кључно спровођење реформи у свим областима друштва.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак сарадње са Транспортном заједницом на инфраструктурним пројектима

Следећа вест

Апел учесницима у саобраћају да повећају опрезност и поштују прописе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *