„Немачки павиљон“ није део културног добра Старо сајмиште – Логор Гестапоа

Нема коментара Дели:

Београд, 25. март 2023.
Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је данас да су квалификације једне политичке странаке у вези са „Немачком павиљоном“ на Старом сајмишту нетачне и злонамерне и да та странка, користећи политичке спинове, поново покушава да манипулише чињеницама.

„Због јавности и истине ради подсећамо на то да је простор на коме се налази „Немачки павиљон“ део заштићене околине културног добра Старо сајмиште – Логор Гестапоа, утврђеног 1987. године, а граница културног добра поклапа се са границом изворног „Првог београдског сајма“ из 1937. године, пре изградње „Немачког павиљона“, што се јасно види у постојећој техничкој документацији.

Разлог за то је што је „Немачки павиљон“ изграђен 1938. године, након што су сви остали објекти тадашњег Београдског сајма већ били саграђени те је локација за тај павиљон била изван сајамског комплекса, у његовој непосредној близини.

Кад је Београдски сајам претворен у логор Гестапоа, периметар истог је обезбеђен троструком бодљикавом жицом, а „Немачки павиљон“ је због своје локације остао изван логора. Услед тога, током постојања логора, „Немачки павиљон“ био је периферни објекат изван логорске ограде, те у њему нису боравили заточеници нити је он служио за мучење и убијање заточеника.

„Немачки павиљон“ је служио као гаража и радионица за поправку моторних возила. Након Другог светског рата, овај павиљон је дат ауто-кући „Раде Кончар“ који га је такође користио као радионицу.

Мере заштите заштићене околине културног добра Старо сајмиште – Логор Гестапоа у којој се налази и „Немачки павињон“ не подразумевају очување објеката у постојећем стању, већ контролисану изградњу која ни на који начин не сме угрозити културно добро.

С обзиром на то да траса новог пута иде преко локације у чијем седишту се налази „Немачки павиљон“, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда прибавила је сва мишљења за његово уклањање. Поред осталих, Јеврејска општина Београд 2016. године је дала сагласност.

Указујемо на чињеницу да од доношења Закона и оснивања установе Меморијални центар Старо сајмиште, Централна кула предвиђена за главни изложбени објекат у оквиру комплекса, „Немачки павиљон“ с обзиром на локацију, време подизања и своју намену, никада није био део Меморијалног комплекса Логора Гестапо.

Подсећамо на то да је припрема документације за формирање саобраћајнице којом би се повезала улица Владимира Поповића са Булеваром Николе Тесле изградњом и пратеће инфраструктуре започела давне 1962. године. После три деценије, 1992. године усвојен је Детаљни урбанистички план за ово подручје града којим је предвиђено да се две наведене саобраћајнице повежу, а да се постојећи објекти на локацији уклоне.

Током 2013. године према усвојеном урбанистичком плану извршена је експропријација на овом подручју. „Немачки павиљон“ који је користила ауто – кућа „Раде Кончар“ експрописан је правоснажним решењем, од 15.04.2013. године.

Више од 30 годинa, јавност је упозната са намерама градских власти да на овом простру формирају саобраћајницу као и са ставом територијално надлежног завода за заштиту споменика културе да изградња саобраћајнице, у заштићеној околини споменика културе не може угрозити културно добро Старо сајмиште – Логор Гестапоа.

Са актуелном ситуацијом и постојећом документацијом у вези изградње саобраћајница и уклањања „Немачког павиљона“, упознати су сви домаћи и страни чиниоци и нису имали примедбе на ову одлуку“, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Осмаци полагали пробни тест из српског, односно матерњег језика

Следећа вест

Испитати последице бомбардовања осиромашеним уранијумом по здравље људи

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *