Неопходна заштита српске културне баштине на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 13. фебруар 2022.
Mинистарство културе и информисања Владе Републике Србије оштро је осудило нападе на објекте Српске православне цркве на Косову и Метохији последњих дана.

Упади, обијање, уништавање и скрнављење Цркве Светих Врача у селу Дреновце, у Косовској Каменици и Цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца су антицивилизацијски чинови који показују степен угрожености српске културне баштине, истиче се у саопштењу.

Не само да се оваквим вандалским инцидентима, заснованим нa екстремизму и безумљу, угрожава културно наслеђе српског народа на простору Косова и Метохије, већ сe истовремено и отворено прети безбедности и опстанку српског народа, упозорава Министарство.

Реч је, како се наглашава, о још једном у низу покушаја да се сејањем нетрпељивости и насиља унесе страх међу Србе који желе да остану на својим вековним огњиштима.

Министарство је упутило позив свим међународним актерима да осуде сваку врсту екстремизма и у оквиру свог мандата заштите права и слободе Срба на Косову и Метохији, као и културно наслеђе од сваког облика уништавања, скрнављења и угрожавања.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Влада неће престати да инсистира на расветљавању злочина у Ливадицама

Следећа вест

Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *