Неопходно да се Приштина врати дијалогу и разговорима

Нема коментара Дели:

Београд, 6. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић оценио је данас да је главни приштински преговарач Бесник Бисљими изгубио сваки кредибилитет да говори о процесу дијалога и постигнутим споразумима јер сваким својим обраћањем изнесе нови низ неистина, дезинформација и произвољних тумачења која директно урушавају разговоре у Бриселу.

Сајт Владе Србије преноси писану изјаву директора Канцеларије за Косово и Метохију у целини:

„У кампањи дезинформација и страха Бисљими је сада отишао најдаље, тврдећи да Срби са севера Косова и Метохије заправо желе да се одрекну српских личних карата и регистарских ознака, али да им то бране званични Београд и председник Александар Вучић који их због тога наводно гурају у некакве протесте, а права истина је да се званични Београд искључиво грчевито бори за мир и стабилност.

Реч је о великој лажи, најобичнијој замени теза и кампањи лажних вести у које ни Бисљими не верује када остане сам са собом, јер добро зна да ниједан Србин на северу Космета не жели ни документа, ни таблице лажне државе Косово.

Оно што Срби желе јесте Заједница српских општина са свим извршним овлашћењима и надлежностима онако како је договорено Првим бриселским споразумом (2013) и Споразумом о општим принципима (2015), а не онако како би то желео Бисљими, поредећи ЗСО са невладином организацијом.

Јасна је Бисљимијева намера да српско постојање и сва права Срба на Косову и Метохији сведе на ниво невладине организације, коју би онда могао да укине у сваком тренутку. Међутим, Бисљими би морао да зна да вековно постојање српског народа на својој српској постојбини нико неће моћи да избрише, у шта су сви могли и да се увере недавно на северу Косова и Метохије.

Уместо што се Бисљими жали да је у дијалогу оседео, а што никога не занима, боље би му било да се посвети основним постулатима владавине права које очигледно не познаје и чињеници да су уговори израз сагласности воља двеју страна, а не наметање воље једне стране.

Јер да то разуме, Бисљими би био бар мало одговорнији у својим изјавама у којима напада договор о енергерици и имплементацији Мапе пута, јер очигледно у Приштини не могу да се помире са тим да су морали да пристану на компромис, па сада нападају званични Београд не би ли спречили спровођење споразума.

Након договора о енергетици, који смо успели после 10 година да договоримо и обезбедимо самостално снабдевање севера електричном енергијом преко српске компаније Електросевер, Курти и Бисљими су кренули у правцу једностраних потеза и насилних акција, урушавајући дијалог.

Уместо да у овом периоду и лично разговарам са нашим народом на северу Косова и Метохије о примени енергетског споразума који би омогућио стабилно снабдевање електричном енергијом, Приштина ми је више пута забранила улазак на КиМ на лични захтев Бисљимија. Затим је Приштина кренула у гажење споразума, вршећи притиске на енергетски сектор на Косову и Метохији, како би спречили имплементацију Мапе пута и самостално деловање Електросевера.

Договором о енергетици смо успели да обезбедимо самосталност за Електросевер у снабдевању и дистрибуцији и зато немамо ниједан разлог да тај споразум доводимо у питање, како то тврди Бисљими.

Уместо што се Бисљими служи оним што се у психологији назива аутопројекција, најпаметније и једино смислено је да се Приштина врати дијалогу и разговорима, на чему све време инсистира Београд.

Једино за преговарачким столом и компромисним решењима можемо да ставимо тачку на проблеме и то је оно што Приштина мора да схвати, као што мора да разуме и став Брисела да спровођење споразума треба препустити стручњацима у области енергетике, уместо што Бисљими свакодневно врши отворен притисак на бројне факторе који треба да омогуће реализацију Мапе пута у области енергетике“, наводи се у изјави.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Инвестициони уговори за домаћу привреду вредни 37,2 милиона евра

Следећа вест

Утврђене малопродајне цене деривата нафте до 13. августа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *