Неопходно јаче ангажовање ОЕБС-а на заштити права Срба на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 9. децембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са шефом Мисије ОЕБС на Косову и Метохији Мајклом Давенпортом о тренутној безбедносној ситуацији у покрајини, са посебним освртом на последње догађаје и синхронизоване притиске на српски народ јужно и северно од Ибра.

Петковић је оценио да Приштина једностраним и нелегалним потезима промовише огољено насиље над Србима и прети да им укине сва људска, грађанска и политичка права.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је подсетио на јучерашње догађаје, указавши на ситуацију у Великој Хочи, где су припадници РОСУ и Царинске управе привремених приштинских институција отели 42.000 литара вина од породице Петровић, док је за то време РОСУ полиција са оклопним возилима и ратним наоружањем упала у вртић у Лепосавићу док су деца спавала, што је недопустиво.

Да Приштина жели инциденте и да на сваки начин изазива нову кризу, доказ је и синоћно слање 300-350 косовских полицајаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима у Косовску Митровицу, оценио је Петковић и подсетио на недавни упад косовске полиције са дугим цевима у просторије општина на северу Космета, док се у Тирани одржавао Самит ЕУ – Западни Балкан.

Он је оценио да су права српског народа на Космету погажена и именовањем Ненада Рашића за министра за заједнице и повратак Привремених институција самоуправе у Приштини, указавши на чињеницу да је на последњим изборима на Космету листа коју је креирао Рашић освојила само 0,173 одсто гласова.

Све наведено показује да Приштина противправним и насилним акцијама припрема окупацију севера Косова и Метохије и прави простор да насилно наметне одржавање противправних избора, које Курти жели да спроведе у четири општине на северу Косова и Метохије, поручио је он.

Према његовим речима, са друге стране Београд нити жели нити повлачи потезе који могу да доведу до тензије и нових криза на терену и у том смислу су са наше стране испуњене све до сада преузете обавезе проистекле из Бриселског споразума, док Приштина скоро десет година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина.

Петковић је нагласио да Београд подржава рад и активности ОЕБС-а у области заштите права Срба и других неалбанских заједница на Космету и успостављању владавине закона и безбедног окружења за све грађане.

Такође, он је указао на то да постоји потреба да те активности на терену буду много интензивније и да се Мисија ОЕБС и јавно огласи поводом поменутих догађаја.

У супротном, последњи догађаји у покрајини прете да потпуно сахране Бриселски споразум и пониште све до сада договорено, али и да доведу до озбиљног угрожавања мира и опасне дестабилизације региона што, Београд нипошто не жели, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Скупштина Србије усвојила буџет за 2023. годину

Следећа вест

Београд неће дозволити да се понови протеривање српског народа са Космета

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *