Несугласице на Западном Балкану решавати договором и компромисом

Нема коментара Дели:

Београд, 30. мај 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са директором Дирекције за Балкан Министарства спољних послова Републике Италије Андреом Касконеом, којег је том приликом упознао са током дијалога Београда и Приштине.

Петковић је истакао да за разлику од Београда, који је испунио све договоре проистекле из Бриселског споразума, Приштина није испунила своју најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којoм касни више од девет година.

Он је такође нагласио да Приштина упорно бежи и од спровођења договора о енергетици, правосуђу и слободи кретања, а нема ни помака са приштинске стране по питању несталих.

Међутим, приштинске власти, поред тога што не желе да спроводе одлуке и споразуме из Брисела, не желе да спроводе ни сопствене одлуке, па тако већ шест година одбијају да изврше одлуку такозваног Уставног суда у Приштини и манастиру Високи Дечани врате 24 хектара земљишта, навео је директор Канцеларије.

То је еклатантан доказ да на Косову и Метохији не постоји владавина права, упозорио је Петковић, који је госта детаљно информисао и о положају нашег народа у покрајини, као и о серији свакодневних напада на Србе, њихову имовину, манастире и цркве.

Од почетка прошле године било је укупно 179 напада, што озбиљно подрива напоре за решавање конфликта, рекао је он и нагласио да и свакодневне политичке поруке представника привремених институција самоуправе наговештавају да Приштина не намерава да искрено учествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону.

Петковић је додао да Београд остаје опредељен за дијалог јер је несугласице на Западном Балкану могуће решавати искључиво договором и компромисом, а сваки покушај наметања решења кроз једностране акте и провокације за последицу неминовно има дестабилизацију прилика на терену, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Забрањено служење литургије у цркви Христа Спаса у Приштини

Следећа вест

Београд доследно опредељен за изградњу стабилног региона

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *