Ни 18 година након погрома нема правде за Србе на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 17. март 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је данас да je 17. март 2004. године један од најтежих дана у новијој историји Србије јер је то датум када се десио погром и етничко чишћење над српским народом на простору Космета.

Петковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, истакао да је у изливу мржње и таласу насиља од стране албанских екстремиста, тог дана, али и 18. марта, погинуло 19 лица, 4.012 Срба протерано је са својих вековних огњишта, 935 српских кућа је уништено, као и 35 цркава, манастира и конака.

Он је подсетио на то да је тада спаљена и Богородица Љевишка, црква која се налази на Унесковој листи светске културне баштине.

Све се то, како је рекао, дешавало у такозваном периоду мира, пред очима међународне заједнице, када су они који су били дужни да заштите српски народ на простору Космета само гледали како тај исти народ бежи пред хордом албанских екстремиста и зато 17. март, између осталог, јесте и мрља на образу међународне заједнице.

Према његовим речима, ни после 18 година нема правде за Србе на простору јужне српске покрајине, јер нико још није одговарао за страдање наших људи на простору Космета, за паљење цркава и манастира.

Такође, како је нагласио, нико није одговарао ни за друге нападе на Космету, попут убиства младића на Бистрици, страдања 14 жетелаца, терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ у Ливадицама, али и за многе друге злочине против српског народа.

Зато морамо да инсистирамо на томе да правда буде задовољена, поручио је директор Канцеларије и нагласио да држава Србија неће одустати од тога да трага за убицама и налогодавцима.

Он је подвукао да је у таласу насиља над Србима етнички очишћено више од девет градова и много села где су живели Срби, наводећи да је реч о координираној акцији која је имала за циљ да протера српски народ из наше јужне покрајине.

Петковић је, када је реч о разговорима Београда и Приштине, истакао да српска страна све време инсистира на дијалогу, јер колико год да су тешка питања која се налазе на бриселском столу боље је да се преговара, него да имамо инциденте на терену.

Данас их је 161, укључујући и јучерашњи упад РОСУ у Штрпце, напоменуо је он и додао да ће Србија учинити све да сачува мир и стабилност јер је у ова тешка кризна времена у целој Европи, али и свету, потребно да идемо у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

На годишњицу погрома, у Грачаници ће бити одржан парастос и академија, а централна манифестација и догађаји биће организовани у Народном позоришту, где ће присуствовати државни врх Србије, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Омогућити Србима на Космету да гласају на изборима 3. априла

Следећа вест

Нова провокација и застрашивање Срба на Косову и Метохији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *