Нова могућност повезивања привреде и електронске управе

Нема коментара Дели:
Нова могућност повезивања привреде и електронске управе

Београд, 20. јун 2023.
Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић присуствовао је данас представљању нове услуге Банке Интеза, која путем својих апликација за мобилно и електронско банкарство омогућава једноставно повезивање са еУправом и доступност свих услуга јавне управе, без одласка на шалтере.

Представљању су присуствовали и заменик директора Канцеларије за ИТ и еУправу Зоран Мишић и председник Извршног одбора Banca Intesa Дарко Поповић.

Ова банка је прва банка на тржишту Србије која је у сарадњи са Канцеларијом за ИТ и еУправу омогућила дигитално издавање параметара за активацију мобилне апликације ConsentID која грађанима омогућава да постану еГрађани, односно да приступају порталу еУправа највишим нивоом поузданости, да генеришу квалификовани електронски сертификат у клауду, као и да користе све услуге електронске управе и других државних портала.

Путем апликација за мобилно и електронско банкарство клијенти банке од сада могу да, у било ком тренутку, без одласка на шалтер банке или неког од регистрационих тела за издавање параметара за активацију ConsentID, постану еГрађани и да сами себи издају параметре и квалификовани електронски сертификат у клауду.

То им омогућава једноставније коришћење квалификованог електронског потписа на даљину као замене за својеручни потпис, као и обављање било које од електронских услуга које држава Србија нуди грађанима и привреди.

Јовановић је том приликом нагласио да је Влада за само шест година успела да трансформише јавну управу у модеран, ефикасан, транспарентан и кориснички оријентисан сервис грађана захваљујући електронској управи.

Према његовим речима, циљ је био да се грађанима и привреди омогући брже и ефикасније завршавање административних послова, на тај начин што им је пружена могућност да то учине са било ког места на свету и у времену које њима највише одговара.

Захваљујући Националном порталу за електронску идентификацију eid.gov.rs, сада имамо скоро два милиона регистрованих еГрађана који успешно користе на стотине различитих електронских услуга преко портала еУправа и других државних портала, указао је министар и додао да се, у просеку, дневно региструје приближно 1.500 нових еГрађана, што је велики успех.

Значајан корак у напорима да постојеће услуге учинимо доступним и приступачним грађанима широм Србије потврђује сарадња Банке Интеза и Канцеларије за ИТ и еУправу, рекао је Јовановић и изразио наду да ће и остале банке искористити ову нову могућност повезивања привреде и електронске управе.

Поповић је навео да чињеница да је та банка постала прво и једино дигитално регистрационо тело за издавање параметара за активацију ConsentID још једном потврђује њену позицију на челу листе водећих банака и технолошких иноватора на тржишту.

Према његовим речима, као важан корак на путу даљег развоја дигиталног екосистема банке и omnichannel концепта, ова услуга ће омогућити увођење беспапирног процеса у пословну мрежу те банке кроз дигитално потписивање уговора у експозитурама и проширење понуде производа који се могу уговарати путем дигиталних канала.

Он је указао на то да ће бити омогућена и виртуелна размена документације између клијента и банке, што ће донети нове стандарде дигиталног банкарског пословања на тржиште и подстаћи даљи развој дигиталног друштва у нашој земљи.

Мишић је истакао да се активацијом мобилне апликације ConsentID отвара велики број могућности, првенствено јер се овај начин пријаве изједначио са највишим нивоом поузданости.

Он је објаснио да активацијом ове апликације на мобилном телефону грађани и привреда могу да се пријаве на портале еУправа, АПР-а, еЗдравље, Моја средња школа, Моја прва плата, као и на есДневник.

Према његовим речима, корисници, такође, сами себи могу издати квалификовани електронски сертификат у клауду са којим могу да обављају електронско потписивање докумената брзо и једноставно, уз помоћ мобилног уређаја, без ограничења у погледу места и времена, као и без инсталирања софтвера за коришћење потписа или поседовање читача смарт картице.

Мишић је подсетио на то да се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID издају бесплатно како физичким одласком на више од 1000 шалтера широм Србије, при чему се сада по први пут издају и дигиталним путем корисницима ове банке, наводи се у саопштењу Министарства информисања и телекомуникација.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Вредност домаћег стартап екосистема већа од милијарду долара

Следећа вест

Пуна подршка активностима цивилног сектора у области културе

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *