Нова потврда угрожености православних светиња на Kосмету

Нема коментара Дели:

Београд, 2. фебруар 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије указала је данас на то да се од почетка године наставио негативан тренд пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима на простору Kосмета, њиховој приватној имовини и храмовима Српске православне цркве.

У саопштењу се оцењује да је више него јасно да када у Приштини не постоји јасна и недвосмислена политичка опредељеност за то да се поштују и негују верска разноликост и толеранција, тада на терену сведочимо сваковрсним нападима на православне храмове.

Од почетка године опљачкане су три православне цркве у општини Зубин Поток, а протеклог викенда обијена је и похарана Црква Светог Јована у Доњим Варагама, док се претходних дана на мети разбојника нашла Црква Светих оца у селу Зупче, као и Црква Вазнесења Господњег у месту Јагњеница.

Из ових светиња не само да су однети новац и друге драгоцености, већ су током преметачине разбацане и црквене реликвије. У Зубином Потоку ухапшен је Албанац који се сумњичи за ову серију напада на храмове СПЦ.

Овакав однос припадника албанске заједнице према верским објектима Српске православне цркве слика је политичких прилика и порука које свакодневно шаљу политички лидери из Приштине, као и нова потврда угрожености православних светиња на Kосову и Метохији.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Чврста опредељеност Београда за наставак дијалога са Приштином

Следећа вест

Београд остаје посвећен нормализацији прилика на Космету

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *