Нови етнички мотивисани инциденти на простору Космета

Нема коментара Дели:

Београд, 13. јун 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да су се протеклог викенда на простору Космета догодила још два етнички мотивисана инцидента – обијена је црквена канцеларија у Доњој Гуштерици, а вандализовано је и обијено 11 повратничких кућа у селу Клобукар у општини Ново Брдо.

Пљачку објекта СПЦ, који се налази у црквеном дворишту у Доњој Гуштерици, приметио је и пријавио свештеник који је јутрос затекао разваљена врата, отворен прозор и разбацане ствари по канцеларији.

Ово је 15 напад на објекте Српске православне цркве од почетка године, што недвосмислено показује дубоко непоштовање и недопустив однос Албанаца према верницима и вредностима СПЦ.

Претходно, од 21 повратничке куће у селу код Новог Брда, чак 11 је обијено протеклог викенда, поломљени су прозори, врата и начињена друга материјална штета.

Овиме се број забележених етнички мотивисаних инцидената за свега 48 часова на простору Космета попео на шест.

Наиме, поред обијених објеката, ноћас су ножем избодена двојица младића српске националности из Партеша, опљачкане су две продавнице Срба у Великој Хочи, расељеним верницима из Суве Реке није дозвољено да присуствују слави у Мушутишту, а разбојници су покушали да обију парохијски дом у Осојану.

Оваква статистика показује да је по среди системски напад на Србе, њихову имовину и објекте СПЦ, а да талас насиља свој корен има у Приштини и односу власти Аљбина Куртија према Србима.

Канцеларија за Косово и Метохију још једном пита представнике међународних организација које делују на простору покрајине да ли ће и када дићи глас против терора којем су изложени Срби и послати поруку нулте толеранције према насиљу над Србима.

Канцеларија ће наставити да гради куће на простору Косова и Метохије, помаже СПЦ у покрајини, економски оснажује наш народ, али ће ови инциденти остати мрља на лицу међународних представника.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Опструкцијама договора Приштина отежала наставак дијалога

Следећа вест

Низ инцидената према Србима на Космету у последња 24 часа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *