Новинарима и медијским радницима омогућити несметан рад

Нема коментара Дели:

Београд, 2. новембар 2021.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је, поводом Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, да се свим новинарима и медијским радницима мора омогућити да несметано обављају свој посао и да њихова лична безбедност и професионални интегритет ниједног тренутка не смеју бити доведени у питање.

Претње, напади, па чак и убиства новинара и даље се дешавају у читавом свету, због чега је важно да се континуирано ради на превенцији и подизању свести о недопустивости угрожавања безбедности медијских радника.

Свако демократско друштво има обавезу да ради на стварању што безбеднијег окружења за рад новинара, и то не само на данашњи дан, већ стално.

Република Србија и Министарство културе и информисања конкретним активностима доприносе побољшању стања на медијској сцени и потпуно су посвећени креирању безбедног и подстицајног окружења за слободне и професионалне медије.

Министарство наглашава да је брза и ефикасна реакција надлежних органа изузетно значајна у свим случајевима претњи и напада на новинаре, а кажњавањем починилаца тих дела шаље се порука да су напади на новинаре и медијске раднике недопустиви.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић повукла је, на самом почетку свог мандата, све неосновано поднете тужбе против медијских кућа и новинара, усвојен је Акциони план за примену Медијске стратегије од 2020. до 2025. године.

Поред тога, формиране су и Радна група за праћење спровођење Акционог плана и Радна група за безбедност и заштиту новинара, под чијом је иницијативом покренут СОС телефон за новинаре и медијске раднике у циљу њихове правовремене и ефикасне заштите.

Такође, у току је рад на Нацрту закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима.

Представници Радне групе за заштиту и безбедност новинара састају се сваког месеца са премијерком Аном Брнабић и потпредседницом Владе Мајом Гојковић како би заједно дошли до најбољих решења које се тичу безбедног рада свих медијских радника.

Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима установљен је 18. децембра 2013. године одлуком Уједињених нација.

Овај дан је први пут обележен 2. новембра 2014. године, поводом прве годишњице убиства француских новинара Жислена Дипона и Клода Верлона приликом извештавања у афричкој држави Мали, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Владимир Мирончиков освојио бронзу на СП у боксу

Следећа вест

Јачање независних институција кроз промену закона

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *