Обележена 147-годишњица Јаворског рата и Калипољске битке

Нема коментара Дели:

Јавор, 12. јул 2023.

Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је свечаности поводом обележавања 147-годишњице Јаворског рата и Калипољске битке у српско – турским ратовима, која је данас одржана на планини Јавор.

Селаковић је нагласио да ће се од ове године у календару датума које Србија обележава као датуме од значаја за њене ослободилачке и отаџбинске ратове, наћи и Јаворски рат, што значи да ће у државном протоколу, сваке године уз војне и државне почасти бити одавана пошта нашим херојима

Он је подсетио на то да је планина Јавор вековима представљала капију спаса за Србе из Црне Горе и Херцеговине, који су бежећи од турскога зулума хрлили ка слободи.

Министар је навео да мало људи у Србији зна за Јаворски рат и да је наша обавеза да његове жртве учинимо смисленим, јер је након овог рата и Другог српско-турског рата, Кнежевина Србија једини пут у историји пописала све жртве тих ратова по имену, презимену и месту порекла. 

Селаковић је нагласио да, одајући пошту херојима, учимо будуће генерације томе колико је била велика цена слободе за коју су ти хероји пали.

Он је предочио да је у плану да недалеко од тог места прође и ауто-пут, који ће од Пожеге продужити ка Дугој пољани, и додао да ће тада бити важно да се сваком ко крене од Суботице према Црној Гори укажe на то шта се овде налази.

Министар је у оквиру обележавања 147- годишњице Јаворског рата и Калипољске битке на планини Јавор одао почаст и положио венац на споменик мајору Илићу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија жели да даље развија економске односе са Израелом

Следећа вест

Србија једина у региону има два центра за бесплатну обуку грађана у области ИКТ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *