Обележена 94-годишњица смрти Арчибалда Рајса

Нема коментара Дели:

Београд, 8. август 2023.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Зоран Антић предводио је данас државну церемонију поводом обележавања 94-годишњице смрти др Рудолфа Арчибалда Рајса, који се истакао радом на откривању злочина над Србима у Првом светском рату.

Антић је у Топчидерском парку положио венац на споменик овог чувеног швајцарског криминолога и хемичара, и том приликом подсетио на то да је Арчибалд Рајс, на позив тадашње српске ратне владе 1914. године дошао у Србију како би истраживао ратне злочине немачке, аустроугарске и бугарске војске над цивилним становништвом.

Он је истакао да је швајцарски криминолог прошао голготу српске војске преко Албаније, Крфа, Вида и Кајмакчалана и поносно умарширао са Моравском дивизијом у ослобођени Београд 1918. године.

Поред државног секретара, венце је положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Амбасаде Швајцарске Конфедерације, Криминалистичко–полицијског универзитета, Града Београда, потомци и удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Церемонији обележавања 94-годишњице смрти и 102-годишњице од почетка рада др Арчибалда Рајса у Србији присуствовали су и његови потомци.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Исплаћено 24,2 милиона динара државне помоћи оштећенима у невремену

Следећа вест

Афричка куга свиња потврђена на 1.343 газдинства

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *