Обезбедити безбедност српских светиња на Космету

Нема коментара Дели:

Београд, 9. април 2023.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је синоћ да је недопустив и забрињавајућ напад на конак цркве Светог Јована која припада метоху манастира Високи Дечани.

У ноћи између 7. и 8. априла обијен је конак цркве, која се налази на улазу у Велику Хочу, а лопови су испреметали инвентар и исекли електричне инсталације.

Напад је онеспокојио, како преостале Србе који живе у овој српској енклави, тако и братију манастира. Посебно забрињава то што је до напада дошло уочи великог православног празника Лазареве суботе и показује да починиоци немају никаквог поштовања према српским светињама и празницима Српске православне цркве.

Своје непоштовање и мржњу према светињама СПЦ власт у Приштини показује и израженим антисрпским ставовима којим подстиче овакве нападе.

Kанцеларија за Kосово и Метохију захтева да починиоци буду пронађени и адекватно санкционисани како се овакви забрињавајући догађаји не би поновили.

Посебно очекујемо да се повећа позорност међународних снага безбедности и мисија на Kосмету када је у питању безбедност српских светиња уочи Васкрса, јер нас искуство учи да се оне налазе на удару екстремиста и хулигана уочи великих православних празника, додаје се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ухапшене две особе због лажног представљања и угрожавања сигурности

Следећа вест

Честитка првог потпредседника Владе поводом Ускрса

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *