Обезбеђена довољна количина гаса за предстојећу сезону

Нема коментара Дели:

Београд, 19. јул 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас свечаном потписивању уговора којим је озваничен почетак радова на даљој гасификацији општине Звездара, истакавши том приликом да је Србија обезбедила довољну количину гаса за предстојећу сезону.

Тројни уговор, којим ће се значајно побољшати квалитет живота становника општине Звездара и Београда, потписали су председник те градске општине Владан Јеремић, генерални директор Јавног предузећа “Србијагас” Душан Бајатовић и представник извођача радова фирме “ДМ Инвест“ Радослав Милићевић.

Мали је рекао да ће насеља Мали и Велики Мокри Луг, Зелено Брдо, Миријево, потез око Звездарске шуме, добити гас и цела Звездара ће за годину, годину и по, бити покривена том мрежом.

То је за нас веома важно јер се 17 година чекало на наставак ових радова. Гас је зелена енергија, ми ћемо овако обезбедити изворе за топлотну енергију и за грејање. На овај начин ћемо испунити обећање које смо дали грађанима Звездаре и подићи квалитет њиховог живота, рекао је Мали.

Он је честитао председнику општине на томе што је, само у протеклих годину дана урађено на територији Звездаре.

Потпредседник Владе је упозорио на то да нас очекује тешка зима, и то целу Европу и цео свет.

Ми у овом тренутку већ имамо око 590 милиона кубних метара гаса, што у складиштима код нас у Банатском Двору, што у нашим закупљеним складиштима у Мађарској. Закупили смо пре два дана додатне складишне капацитете за још додатних 78 милиона кубних метара гаса.  Дакле, обезбедили смо довољну количину гаса за предстојећу сезону, рекао је Мали.

Према његовим речима, то само показује како се одговорна Влада понаша и колико жели да обезбеди додатну сигурност и стабилност нашег енергетског сектора.

Бајатовић је рекао да ће Београд бити сто одсто гасификован, наводећи податак да је пројекат гасификације Звездаре вредан око 12 милиона евра и да ће бити готов за најдуже 18 месеци.

Предвиђен је максималан број прикључака, при чему ће они моћи да се плате у 36 рата, дакле у року од три године, у динарима без камате.

Говорећи о плановима он је истакао и да би на Новом Београду, на простору где је планиран Експо, требало да буде завршена гасоводна мрежа, чиме би Београд био потпуно гасификован.

Јеремић је рекао да се потписивањем тројног уговора ушло у реализацију нечега што је вишегодишња жеља становника Звездаре.

Овај посао је прекинут пре скоро 17 година и захваљујући пре свега разумевању и подршци коју смо добили од министра Синише Малог данас смо дошли у ситуацију да потписивањем уговора наставимо са тим, рекао је Јеремић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Изградњом вртића у Петровцу на Млави биће обезбеђено 200 нових места за децу

Следећа вест

Утврђен предлог чланова и заменика чланова савета за развој цивилног друштва

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *