Обезбеђене инвестиције у вредности од 320 милиона евра

Нема коментара Дели:

Београд, 4. август 2022.
Министарство привреде Владе Републике Србије саопштило је да подржава нова улагања домаћих и страних улагача потписивањем уговора којим ће бити обезбеђене инвестиције у вредности од приближно 320 милиона евра и две и по хиљаде нових радних места за грађане широм Србије.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић је навела да министарство на чијем је челу с посебном пажњом истиче реинвестиције, јер нова улагања истих привредних друштава представљају потврду привредне и политичке стабилности Србије и стабилности инвестиционог амбијента.

У току јула месеца и до средине августа биће потписано девет нових уговора ради реализације инвестиционих пројеката, и то, са привредним дрштвима:

   1) „ZF Pančevo“ (проширење производног програма електронске опреме за моторна возила на постојећој локацији у Панчеву);

    2) „ZF Pančevo“ (сервисни центар у Новом Саду);

    3) „Shenchi Automotive“ (изградња производног погона за производњу делова за моторна возила у Крагујевцу);

    4) „Stax Technologies“ (производња машина и апарата опште намене у Чачку)

    5) „Pons“ (аутоматизација процеса производње смрзнутог пецива у Чачку)

    6) „Ecomex“ (изградња производног објекта за производњу пржене кафе у Старој Пазови)

    7) „Swisslion Takovo“ (аутоматизација постојећих капацитета за производњу чоколаде, кекса и бисквита у Вршцу)

    8) „Moka“ (аутоматизација погона за припрему и израду теста, хлеба и колача у Чачку)

   9) „Gorenje“ (проширење производног погона за производњу фрижидера у Ваљеву).

У сарадњи са Министарством привреде, „Горење“ реализује седму инвестицију.

Проширењем производног погона у Ваљеву „Горење“ ће инвестирати 47 милиона евра до краја 2024. године, а до краја 2025. године запослити 1020 нових радника.

„ZF Serbia“ четврти пут инвестира у Србији, а ово привредно друштво ће до краја 2027. године у Панчеву отворити 589 нових радних места и инвестирати 238 милиона евра, док ће инвестиционим пројектом у Новом Саду запослити 370 радника и до краја 2025. године уложити преко 6,7 милиона евра.

Другом инвестицијом у Србији, „Swisslion Tаково“ ће у Вршцу до краја 2022. године завршити аутоматизацију постојећих капацитета производње и уложити 1,6 милиона евра.

„Shenchi Automotive Parts“ у Крагујевцу ће до краја 2026. године инвестирати 7,9 милиона евра и запослити 127 нових радника.

До краја 2024. године, „Stax Technologies Konjevići“ изградњом новог погона у Чачку инвестираће 10.4 милиона евра и запослити 300 нових радника.

У Чачку ће до краја наредне године „Мока Чачак“ инвестирати 2,2 милиона евра, док ће пекара „Понс“ уложити 1,4 милиона евра.

„Ecomex“ до краја следеће године у општини Стара Пазова отвориће 30 нових радних места и уложити 4,8 милиона евра у производни објект.

До краја августа очекује се закључивање нових уговора о реализацији инвестиционих пројеката са четири улагача са којима су преговори завршени, а који се односе на прехрамбену индустрију („Belt“, „Neoplanta“, „Dijamant“), као и аутоматизацију производног процеса у производњи фармацеутских производа, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Београд опредељен за дијалог као начин решавања проблема на Космету

Следећа вест

Јавни дуг државе на крају јуна износио 53,2 одсто БДП-а

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *