Обезбеђивање бољег водоснабдевања Беле Паланке

Нема коментара Дели:

Бела Паланка, 13. јул 2023.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и председник Општине Бела Паланка Горан Миљковић потписали су данас Уговор о суфинансирању пројекта реконструкције на водозахвату и резервоарима „Врело” у систему водоснабдевања Беле Паланке, за који је опредељено осам милиона динара.

Ђерлек је навео да се Бела Паланка сваке године суочава са замућењем изворишта „Врело” услед обилнијих падавина и наглог топљења снега, што представља велики ризик по здравље становништва. 

Министар је навео да због честих кварова и застарелости опреме на водозахвату и неисправне воде за пиће долази и до честих искључења са водоводне мреже, при чему ће реализацијом пројекта коначно бити стављена тачка на овај проблем, а квалитет живота грађана биће значајно унапређен.

Мештани белопаланачког градског насеља, како је истакао, имаће директну корист обезбеђивањем дистрибуције исправне воде за пиће кроз плански развој комуналне инфраструктуре и рационализацију коришћења расположивих водних ресурса, што ће уједно допринети и великим уштедама средстава која се сваке године издвајају за ремонт овог водозахвата.

Миљковић је истакао да је циљ обезбеђивање бољег водоснабдевања за грађане Беле Паланке и да ће приликом реконструкције бити коришћене нове технологије у прикупљању и пречишћавању воде, што ће створити могућност његове примене и у другим локалним самоуправама.

Ђерлек је нагласио да су кабинет који води и Влада Србије спремни да заједничким напорима решавају све проблеме на терену и улажу у сваки град, општину и варошицу у циљу равномернијег развоја наше земље.

У општини Бела Паланка је, услед недавних обилних киша и поплава, дошло до угрожавања имовине грађана и саобраћајне инфраструктуре, због чега је проглашена ванредна ситуација на целој територији општине.

Министар је обишао мост код Белановца, који је услед поплава тешко оштећен и затворен за саобраћај у мају ове године, и разговарао са председником Oпштине Гораном Миљковићем и грађанима о помоћи и мерама Владе Србије у санирању последица поплава.

С обзиром на то да мост спаја више околних села са општином Бела Паланка, Миљковић је нагласио да постоји потреба за што хитнијом реконструкцијом како би се омогућило несметано кретање грађана, али и обављање пољопривредних радова.

Владе Србије предузима све мере како би на што ефикаснији начин надокнадила штету проузроковану недавним поплавама, рекао је министар, додајући да санација путне инфраструктуре свакако има приоритет како би се у што краћем року нормализовао живот грађана у свим општинама и градовима погођеним поплавама.

Ђерлек је поручио да ће о хитности реконструкције ове виталне саобраћајнице известити надлежна министарства и чланове Радне групе задужене за координацију активности на санирању последица поплава, а која ће потом прецизирати потребна финансијска средстава за санирање настале штете.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Помоћ социјално угроженим породицама избеглица за набавку огрева  

Следећа вест

Матијашевић освојио бронзану медаљу на СП у параатлетици у Паризу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *