Обијене куће и црква Светог Николе у Богошевцу код Призрена

Нема коментара Дели:

Београд, 16. децембар 2022.
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да су мештани засеока Богошевце у Средачкој жупи код Призрена, приликом недавног боравка у свом родном месту, затекли обијене капије и врата на више кућа, а том приликом су приметили и да су им покрадени кућни апарати, гардероба и други предмети.

У истом селу обијена је и црква Светог Николе која датира с краја 16. века.

Обиласком села, мештани су приметили да је више кућа њихових комшија такође обијено и да је у њима извршена преметачина.

Према њиховим речима, ово је већ четврти пут да се становницима засеока Богошевце плански и масовно обијају и пљачкају домови.

Овога пута изгредници су похарали и локалну цркву.

Како су мештани приметили и о томе обавестили Канцеларију за Косово и Метохију, лопови су разбили и катанац на улазним вратима цркве Светог Николе, поломили стакло рама од икона, извршили преметачину и однели новац који су верници остављали на икони.

У засеоку Богошевце је пре рата живело стотинак Срба, који ни данас не могу да буду спокојни приликом обиласка домова које су морали да напусте и светиња које сведоче о њиховом трајању на овим просторима.

Овакви инциденти показују и објашњавају због чега је стопа повратка Срба на Косову и Метохији мања од два одсто и најмања у једном постконфликтном подручју.

Уз застрашивања и хапшења, Срби се на Косову и Метохији суочавају са готово свакодневним институционалним, економским и неретко физичким насиљем од стране Приштине, за које по правилу нико не одговара, нити се сви такви инциденти више и пријављују Косовској полицији, с обзиром на то да се њиховим односом према Србима и некажњавањем изгредника, руше сви мостови поверења, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Наставак сејања страха и неизвесности за Србе на Космету

Следећа вест

Србија тражи поштовање међународног права

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *