Обнова Централне куле на „Старом сајмишту“ у планираним роковима

Нема коментара Дели:

Београд, 6. април 2023.
Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић обишла је данас радове на обнови Централне куле у оквиру Меморијалног центра „Старо сајмиште“, поводом прве годишњице постојања и рада те установе.

Гојковић је честитала представницима ове установе културе од непроцењивог значаја прву годишњицу постојања и рада и нагласила да је више од седам и по деценија ово стратиште Јевреја, Срба и Рома, место недужно страдалих, мучилиште и губилиште, било препуштено забораву и занемаривању.

Она је указала на то да је оснивањем установе културе Меморијални центар „Старо сајмиште” и почетком радова на обнови овог стратишта, након деценија занемаривања Србија показала да је данас посвећена неговању културе сећања.

Према њеним речима, учињен је историјски искорак ка томе да се доношењем Закона о Меморијалном центру и оснивањем установе културе, Старо Сајмиште учврсти у наше колективно сећање и тиме ода дужно поштовање свим жртвама.

Гојковић је додала да ће Министарство културе, залажући се за неговање културе сећања, наставити да пружа пуну подршку обнови Централне куле, као симбола тог логора смрти и укупног Меморијалног центра.

Пред нама су, како је рекла, нови задаци и одговорности да заједничким радом, знањем и посвећеношћу простор некадашњег логора претворимо у савремени изложбени, образовни и научно-истраживачки Центар по угледу на најбоље примере у Европи и свету.

То је поуздан путоказ и чврст доказ нашег колективног опредељења за то да се боримо против заборава, дискриминације и мржње и да овај комплекс остане опомена будућим генерацијама да такви ужаси никада не смеју да се понове, нагласила је потпредседница Владе.

Радови на обнови Централне куле започели су крајем јула 2022. године. Прва фаза радова, која обухвата архитектонско-грађевинске радове, у вредности од 186 милиона динара, завршена је у складу са планираним роковима крајем 2022. године.

Друга фаза радова на обнови Централне куле Меморијалног центра „Старо сајмиште“ подразумева комплетну обнову објекта, за шта је предвиђено 306 милиона динара, са роком завршетка до краја 2023. године, као и наставак радова на адаптацији управне зграде установе, у вредности од 30 милиона динара.

Након завршетка реконструкције Централне куле, предвиђено је уређење ентеријера и израда сталне поставке, као и почетак радова на реконструкцији Италијанског павиљона, који се такође налази у овом комплексу.

У суботу, 8. априла, предвиђено је враћање торња на Централној кули, који је због радова био демонтиран у августу 2022. године.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Унапређење традиционално добрих односа са Гвинејом Бисао

Следећа вест

Додатно унапређење научно-технолошке сарадње са Француском

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *