Од изузетне важности да се грађани у речном саобраћају придржавају прописа

Нема коментара Дели:

Београд, 25. јул 2023.

Андријана Петровић из Јединице за безбедност на рекама Министарства унутрашњих послова Владе Републике Србије изјавила је данас да речни саобраћај са собом носи многа задовољства, али и ризике због чега је од изузетне важности да се грађани на води придржавају прописа и буду одговорни.

Петровић је истакла да су полицијски службеници који обављају послове на води посвећени унапређењу безбедности на рекама и нагласила да речни саобраћај, као и сваки други, има нулту толеранцију према алкохолу, при чему је стриктно забрањена конзумација алкохола приликом управљања чамцима.

Она је упозорила на то да сва деца као и одрасли приликом вожње морају на себи имати заштитне прслуке и апеловала на грађане да се пре испловљавања информишу о временским приликама.

Петровић је нагласила да зарад личне безбедности не треба искакати из чамца, да се купање саветује искључиво на местима на којима је то предвиђено, као и да треба избегавати директно излагање сунцу због опасности од топлотног удара или сунчанице.

Она је објаснила да пре испловљавања треба проверити исправност возила и да је неопходно да пловило има прописану опрему прслуке за спасавање, прву помоћ, противпожарни апарат, весло, сидро и канап од 25 метара.

Петровић је додала да чамац мора бити регистрован и да заповедник мора имати положен стручни испит за управљача.

Према њеним речима, чамци се не смеју сидрити на пловном путу, а вожња мора да буде умереном и безбедном брзином уз поштовање саобраћајних прописа.

Безбедност на води је наша заједничка одговорност. Будимо одговорни, уживајмо на води али бринимо о безбедности и чувајмо једини друге, поручила је Петровић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Swiss Rockets AG доноси своје знање и технологије у Србију

Следећа вест

Влада Србије формирала штаб за сузбијање афричке куге свиња

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *