Одговорност Мисије ОЕБС-а да организује гласање на КиМ 3. априла

Нема коментара Дели:

Београд, 25. јануар 2022.
Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић разговарао је данас са шефом Мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији Мајклом Давенпортом о свеукупној ситуацији у нашој јужној покрајини, са посебним освртом на недавну забрану Приштине да се на простору Космета организује референдум.

Петковић је саговорника информисао о континуираном настојању Приштине да се потпуно пониште и укину сва политичка и грађанска права Срба на Космету, што се видело и 16. јануара, када су привремене институције самоуправе у Приштини донеле одлуку о томе да у српским срединама буде онемогућено одржавање референдума о промени Устава Србије.

Свакодневне изјаве приштинских политичара да ће Србима на Космету и у будућности бити забрањено да гласају на изборима које расписује Република Србија, посебно на изборима 3. априла, уносе додатну забринутост и прете да доведу до несагледивих последица по нормализацију односа Београда и Приштине, нагласио је он.

Директор Канцеларије је указао на то да је већ месецима на сцени кампања огољеног насиља и репресије над Србима у нашој јужној покрајини, подвукавши чињеницу да су напади на српски народ, имовину и нашу културну и верску баштину готово свакодневни и да су последњи догађаји још један у низу притисака, који би требало да обесхрабре српски народ у борби за опстанак и остварење његових права.

Петковић је подсетио на то да је српски народ на Космету до сада, уз подршку ОЕБС-а, имао право гласа на изборима које расписује Република Србија.

Према његовим речима, одговорност Мисије ОЕБС-а је да организује гласање на простору Косова и Метохије 3. априла и Србима омогући да искористе своје грађанско и демократско право.

Он је оценио да ОЕБС на Kосову и Метохији има значајну улогу у успостављању владавине закона и безбедног окружења за све грађане, уз очекивање да ће ова мисија наставити да делује у складу са својим мандатом.

У супротном, како је поручио, последњи догађаји прете да остварене помаке у дијалогу Београда и Приштине потпуно пониште, али и да доведу до озбиљног угрожавања мира и опасне дестабилизације региона, што Београд нипошто не жели.

Он је уједно поздравио почетак рада специјалног саветника за неалбанске заједнице у оквиру Мисије, и изразио очекивање да ће и у будућности активности ОЕБС-а бити усмерене на заштити и гарантовању људских и грађанских права Срба и других неалбанаца.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Инциденти на Космету на највећи православни празник

Следећа вест

Петковић на поноћној васкршњој литургији у манастиру Бањска

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *