Одговорност на Квинти да заустави опасне провокације Куртија

Нема коментара Дели:

Београд, 30. јул 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је данас на то да једностране одлуке Приштине могу да изазову озбиљну кризу, најавивши да ће Срби кренути у процес формирања Заједнице српских општина (ЗСО) ако Приштина једнострано од 1. августа укине важење личних карата, издатих у централној Србији.

Петковић је на ванредној конференцији за новинаре у Београду оценио као противправне и једностране одлуке привремених институција у Приштини да од 1. августа уведе „нове мере реципроцитета“.

Курти се позива на споразум о слободи кретања из 2011. године. Тим споразумом се, нажалост, признају косовске личне карте и возачке дозволе али је сигурно да не пише да се питање улазно-излазних докумената односи конкретно на Србе са Косова и Метохије, рекао је Петковић.

Према његовим речима, Курти се позива на тачку 3 споразума о слободи кретања и наводи да се у тој тачки каже да свака страна може применити систем уз које ће личне карте бити излазно-узлазни документ за становнике друге стране које желе да транзитно путују у трећу земљу.

Курти се сетио да после 11 година крене у примену споразума тако што ће и приштинска страна сада да издаје улазно-излазни документ који наша страна издаје више од 11 година, истиче Петковић и указује на то да се тачка 3 искључиво односи на грађане Србије који живе у централној Србији, а не и на грађане Србије који живе на Космету.

Како каже, Споразумом је предвиђено да сви који имају возила и живе на КиМ могу да пререгиструју возила на КМ и РКС табле – статусно неутралне, које су биле ограничене на пет година, па им је важење продужено на још пет година 2016. године.

Остављена је могућност да Срби могу да бирају између РКС и КС таблица. Када смо успели да се изборимо, Приштина је једнострано донела одлуку годину дана раније да укине КС таблице и ми смо реаговали. Укидање КС таблица не оставља могућност Србима да бирају између РКС и КС таблица, указао је Петковић.

Још једну кризу, како је истакао, Курти је изазвао тако што је у септембру увео пробне таблице са ознакама лажне државе Косово.

Након 13 дана озбиљне кризе коју смо имали на Јарињу и Брњаклу, где је РОСУ на нишану држала голоруки српски народ који се борио за свој опстанак и слободу кретања, ми смо успели 30. септембра да договоримо нови споарзум којим се уводи режим стикера који је иначе раније био договорен 2016, а који Приштина никада није желела да спроведе, подсетио је Петковић.

Према његовим речима, Приштина сада жели да представи како КМ таблице уопште нису део тог споразума.

По овом споразуму договорено је да режим стикера важи све дотле док се на високом нивоу не усвоји трајно и коначно решење за све таблице, а до тада овај споразум важи и за КМ таблице, закључуио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је оценио да Курти тим мерама жели да истисне постојање државе Србије са Косова и Метохије.

Срби на то неће пристати јер не желе да живе у лажној држави већ желе да живе у својој држави и да имају своје, српске институције на северу Косова и Метохије. То мора свима да буде јасно, поручио је Петковић.

Он је позвао државе Квинте да уразуме Куртија, наводећи да једностране одлуке Приштине могу да изазову кризу са несагледивим последицама.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић током дана је обавио консултације са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најавио да ће се у вези са новонасталом ситуацијом обратити јавности сутра у 10 часова.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Због једностраних потеза Приштине ситуација на Космету никад тежа

Следећа вест

Црква Светог Спаса у Призрену на мети вандала

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *