Одлагање рока за пријем у радни однос преко конкурса до 2025. године

Нема коментара Дели:

Београд, 22. децембар 2022.
Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Александар Мартиновић изјавио је данас да се изменама Закона о државним службеницима до 2025. године одлаже обавеза спровођења јавног конкурса за пријем у радни однос на одређено време због повећаног обима посла.

Мартиновић је, образлажући Предлог закона о измени Закона о државним службеницима у Скупштини Србије, навео да је одредба о расписивању конкурса за заснивање радног односа у државним органима због повећаног обима посла унета у закон 2018. године у циљу даље професионализације и деполитизације јавне управе.

У међувремену су се десиле ствари које нико није могао да предвиди, попут пандемије и није било услова и капацитета да се државни органи припреме за пријем државних службеника путем конкурса, објаснио је министар.

Он је указао на то да је одлагање рока важно пре свега због правосудних органа, судова и јавних тужилаштава, где због повећаног обима посла на одређено време ради скоро 2.000 људи.

У случају да не усвојимо измене Закона, практично бисмо довели до блокаде рада правосудног система и свих судова, предочио је Мартиновић и додао да се то не односи само на правосуђе већ и на друге државне органе.

Министар је, представљајући предлоге закона о допунама Закона о јавном медијским сервисима и о измени Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни сервис, навео да је Влада предложила да се продужи режим финансирања Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине као јавних медијских сервиса у Србији за још годину дана.

Према његовим речима, Законом о јавним медијским сервисима прописано је да се РТС и РТВ финансирају једним делом из буџета Србије, једним делом од наплате такси, затим из комерцијалних прихода и других извора.

Имајући у виду чињеницу да РТС и РТВ обављају делатност која је од јавног интереса, а да не могу сами да обезбеде довољно прихода зато што нису комерцијалне телевизије, Влада је предложила Скупштини да се режим финансирања, који подразумева дотације из буџета Србије и начин наплате таксе преко рачуна за утрошену електричну енергију, продужи до 31. децембра 2023. године.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Обезбедити максималне резерве нафте и нафтних деривата

Следећа вест

Почиње изградња нове куће за породицу Максимовић из Косовског Поморавља

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *