Одлучна борба државе против трговине људима

Нема коментара Дели:

Београд, 31. јул 2023.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије саопштило је данас да се наша земља својим законодавним решењима и политикама Владе одлучно бори против трговине људима, као драстичног облика кршења људских права и стављања људских бића у крајње нехуман друштвени положај.

Светски дан борбе против трговине људима установљен је Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација и обележава се сваког 30. јула у циљу подизања свести о овом проблему у јавности и оснаживања активности и мера за спречавање озбиљног кршења људских права.

Трговина људима је глобалан друштвени проблем и један од најперфиднијих облика криминала, који утиче на животе милиона људи широм света одузимајући им достојанство.

Жртва трговине људима може бити свако – од деце, жена и мушкараца који су присиљени, преварени или наведени на проституцију, различите облике рада, услуга, чак и на вршење кривичних дела против своје воље. Подаци Уједињених нација показују да се око 600.000 жена, деце и мушкараца сваке године нађе у ланцу трговине људима.

Према подацима Центра за заштиту жртава трговине људима, у нашој држави у 2022. години забележено је 138 пријава, а формално су идентификоване 62 жртве трговине људима, што представља повећање од 35 одсто у односу на претходну годину.

Тренд повећања идентификованих жртава се наставља и ове године. Већину њих чине жене, чак 79 одсто, што говори о томе да трговина људима има компоненту родно заснованог насиља. Њихов социо-економски статус чини их још рањивијим и повећава ризик да постану жртве, јер највећи број жена које су жртве трговине људима нема властите приходе, нити имовину. 

Сексуална експлоатација је и даље најдоминантнији вид експлоатације жртава трговине људима, чији се удео додатно повећао и чини чак 55 одсто. На другом месту је принуда на просјачење са 12,9 одсто, затим вишеструка експлоатација са 11.3 одсто, принудни бракови са 9,5 одсто и радна експлоатација са 6.4 одсто.

Ове године је радна експлотација за првих шест месеци повећана у односу на прошлу годину и износи 11 одсто, а жртве су у највећем проценту деца која су принуђена да раде опасне послове на градилиштима или тешке послове у пољопривреди.

Посебно забрињава распрострањеност екплоатације путем злоупотребе дигиталних технологија – чак 25 одсто жртава је последица врбовања на друштвеним мрежама, кроз понуде за посао, те је у том смислу потребно радити на информисању јавности како би се на време превенирале последице.

Проценат деце међу жртвама трговине људима је изузетно висок и износи 47 одсто. Деца бивају најчешће жртве трговине људима, што умањује шансе за њихов живот, даљи развој и повећава њихову осетљивост, те је потребно додатно скретати пажњу на нехуманост ове појаве и унапређивати механизме који спречавају дечји рад и друге врсте њихове експлотације.

Међутим, упркос негативним статистикама, охрабрује чињеница да је увођење индикатора за прелиминарну идентификацију жртава трговине људима у систему образовања омогућило лакше препознавање потенцијалних жртава и правовремену реакцију како би се спречила експлоатација.

Министарство за људска и мањинска права и друшвени дијалог указује на то да свако од нас може да помогне у борби против трговине људима скретањем пажње на ову негативну друштвену појаву и њене последице, али и да пријави уколико примети да је неко потенцијална жртва или жртва експлоатације.

Овај друштвени проблем захтева континуирану пажњу шире јавности и само сталним информисањем и ангажовањем моћи ћемо заједнички да станемо на пут ропству у савременом свету.

Светски дан борбе против трговине људима пружа прилику да се подигне свест о овом проблему, размене информације о актуелним трендовима и иницијативама, те да се подстакне спровођење ефикасних мера како би се сузбила ова нехумана и криминална пракса коју називамо модерним ропством.

Ове године се обележава 75-годишњица усвајања Универзалне декларације о људским правима, која у свом члану један прописује да се сва људска бића рађају слободна и једнака у достојанству и правима, што је додатни мотив да се још снажније као друштво боримо против ових нехуманих друштвених појава.

Организације широм света, као и државне институције, подстичу се да поводом обележавања овог значајног датума организују различите догађаје, кампање и образовне програме како би се оснажила борба против трговине људима и пружила подршка жртвама најстрашнијег кршења људских права.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Јуниорска репрезентација Србије првак Европе у кошарци

Следећа вест

Нови спа центар у Прибојској бањи за даљи развој туризма у југозападној Србији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *