Одлука Срба о напуштању приштинских институција одговор на безакоње у покрајини

Нема коментара Дели:

Београд, 5. новембар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је данас да је мирна и демократска одлука Срба са Космета о напуштању приштинских институција једини могући одговор на континуирано безакоње Аљбина Куртија и гажење споразума из Брисела.

„Полазећи од пуне опредељености политичких и досадашњих институционалних представника српског народа са севера Косова и Метохије да одбране Бриселски споразум и све остале споразуме договорене у оквиру дијалога, упућујем пуну подршку и разумевање за закључке и одлуке о напуштању и суспензији рада у приштинским институцијама које су Срби са севера данас донели, након састанка одржаног у Звечану.

Јасно исказана данашња намера Срба да својом одлуком стану у одбрану заштите бриселског процеса, у првом реду Заједнице српских општина, као једино загарантованог механизма изградње колективних права српског народа на Косову и Метохији, показала је да је мирна и демократска одлука Срба на Куртијево континуирано безакоње и гажење свих бриселских споразума једини могући одговор.

Наш народ је све време указивао на институционално насиље које је Аљбин Курти системски примењивао према Србима на Косову и Метохији. То што смо све време међународној јавности указивали на кршење основних људских права Срба у јужној покрајини од стране власти у Приштини, нажалост, није спречило Аљбина Куртија да, на своје незаконите и једностране потезе одговори новим још горим потезима, попут противзаконите смене Ненада Ђурића, дојучерашњег директора Регионалног полицијског директората Север.

Бруталном сменом Ђурића, као и изјавом да Приштину Заједница српских општина не интересује, Аљбин Курти је до потпуног бесмисла довео процес нормализације односа, на којем је Београд све време инсистира.

Председник Александар Вучић је у претходним данима и ноћима провео сате и сате у разговорима и то не само са Србима са Косова и Метохије, како би учинио све да сачува мир и стабилност који су нам преко потребни.

Такође, указујући и на све последице разградње бриселског поретка на коме Курти предано ради, преседник Вучић је више пута јасно поновио да је заштита српског народа и њихових живота апсолутни приоритет за државу Србију, јер је то и једини пут да сачувамо мир и осигурамо стабилност.

Наш народ на Косову и Метохији никада нећемо оставити на цедилу, већ ћемо предано наставити да водимо рачуна и бригу о њему у сваком тренутку.

Наши честити Срби и Српкиње који живе на Косову и Метохији су, не једанпут, показали своју одлучност да јединствено и снажно бране своје право на људско достојанство, не угрожавајући никога, већ само штитећи оно што им припада према свим актима међународног права као и Бриселском споразуму“, наводи се у изјави Петковића.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Чврста опредељеност за очување мира и стабилности на Космету

Следећа вест

Срби ће на демократски и миран начин показати отпор једностраним одлукама Куртија

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *