Огроман значај педагошких асистената на пољу социјалне инклузије Рома

Нема коментара Дели:

Београд, 30. март 2023.
Mинистар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов поручио је данас да су педагошки асистенти за подршку образовању децe ромске националности један од најзначајнијих институционалних механизама подршке на пољу социјалне инклузије Рома и Ромкиња у Србији.

Жигманов је, на конференцији поводом 20 година рада педагошких асистената, истакао да су они дали значајан допринос пуној имплементацији афирмативних мера усмерених према ромским ученицима и студентима, и то својим радом са ученицима и њиховим породицама, као и свим резултатима које је држава остварила на пољу унапређења образовања ове најугроженије мањинске заједнице у нашем друштву.

Зато и данас из ове перспективе, после сумирања заједничких резултата, имамо обавезу да пружимо максималну подршку овој групи од сада већ више од 250 преданих људи који у својој мисији настоје да свако ромско дете буде тамо где му је место – поред својих другова у школској клупи, закључио је министар.

Овај значајан јубилеј обележен је кроз четири панела на којима је тематски представљена важност постојања овог механизма за укључивање једне од најрањивијих друштвених група у образовни систем Србије.

Законом о основама система образовања и васпитања из 2009. године педагошки асистенти су уведени у систем образовања Републике Србије, а радно место педагошког асистента институционализовано је у априлу 2011. године.

Уводничари скупа били су представници Уницефа, Фонда за образовање Рома, Међународне асоцијације „Корак по корак”, Међународне мреже подршке ромској деци раног узраста, Фондације за отворено друштво Србија, Центра за интерактивну педагогију и Асоцијације педагошких асистената Србије.

У панелима су учествовали професори, педагошки асистенти, директори основних и високих школа, као и стручњаци за образовање.

У име Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у првом панелу учествовале су помоћница министра Нина Митић и шефица Одсека за унапређење положаја Рома Софија Османовић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Представљене активности Министарства информисања специјалној известитељки УН

Следећа вест

Потписани уговори за суфинансирање 89 заштићених подручја

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *