Огромна важност скрининга за многе ретке болести

Нема коментара Дели:

Београд, 21. март 2023.
Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Дарија Кисић указала је данас на велики значај превенције када су у питању ретке болести и навела да је поносна на чињеницу да је у Србији доступан скрининг за многе од њих.

Кисић је, на конференцији „Медицинско-социјални приступ лечењу спиналне мишићне атрофије од 2016. до данас – СТВАРАМО ПРОМЕНЕ!“, нагласила да скрининг није исто што и дијагноза, већ да значи откривање болести у оном моменту када нема симптома ни назнака да ће се десити, и да је важно да се она препозна и да јој се стане на пут.

Она је указала на то да је Србија једна од земаља које су препознале важност скрининга, нагласивши да је то случај и са спиналном мишићном атрофијом, једном од ретких болести за коју су у нашој земљи доступни начини за рано откривање и терапије.

Министарка је навела да је то оно што Србију чини ретком земљом у свету и додала да оболели од спиналне мишићне атрофије и њихове породице треба да знају да је држава уз њих и да у потпуности подржава све напоре и активности које воде ка побољшању њиховог живота.

Кисић је исказала захвалност супрузи председника Србије Тамари Вучић на ангажовању у побољшању положаја и унапређењу услова живота оболелих од ретких болести и њихових породица, јер је успела не само да их окупи, већ и да их мотивише да разговарају, анализирају и да много тога заједно учине.

Кисић је захвалила и Удружењу оболелих од спиналне мишићне атрофије „СМА Србија”, које је и организовало конференцију, на константном залагању да се о ретким болестима више зна и да се оболелима обезбеде што бољи услови за живот.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Италија важан партнер наше земље у области енергетике

Следећа вест

Сарадња у области филма доприноси развоју културних односа са Италијом

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *