Омбудсмани важан субјект у архитектури људских права у Србији

Нема коментара Дели:

Београд, 20. јул 2023.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов разговарао је данас са представницима Удружења омбудсмана Србије (УОС) и том приликом нагласио да је улога ових независних тела која штите људска права грађана изузетно драгоцена.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и државни секретар Рејхан Куртовић и саветница у Сектору за људска права Министарства Тања Срећковић.

У име Удружења састанку су присуствовали председница УОС и локална омбудсманка Града Новог Сада Марина Попов Иветић, покрајинска омбудсманка и председница Етичког одбора УОС Драгана Ћорић локална омбудсманка Града Ниша и председница Управног одбора УОС Катарина Митровски, локални омбудсман Општине Бачка Топола Миладин Нешић и локални омбудсман Старог Града и председник Скупштине УОС Јован Кнежевић.

Жигманов је рекао да ће Министарство снажно подржати платформу ширења локалних омбудсмана која има за циљ да повећа њихову видљивост и значај у Србији.

Ви сте важан субјект у архитектури људских права у Србији. У том смислу, желим да вам кажем да нисте сами у томе што радите, а што има јасну друштвену корист. Ту смо да будемо снажна, ефикасна и видљива подршка у вашем послу који је предрагоцен, рекао је Жигманов.

Министар је истакао да је изузетно важна континуирана и редовна комуникација и градња сарадничких односа, кроз које ће омбудсмани бити интегративно и, где је могуће, институционално, укључени у процесе и активности на пољу заштите људских права које организује Министарство.

Он је изразио спремност да Министарство буде спона између локалних омбудсмана и других државних институција у заједничком циљу афирмације и заштите људских права грађана Републике Србије.

Куртовић је, такође, нагласио важност независног органа какав је омбудсман за заштиту људских права становништва, указавши на то да су независни органи потребни нарочито на локалном нивоу јер су они прва адреса којој се грађани обраћају, без обзира на то да ли се ради о проблемима дискриминације, да ли им је повређено неко друго право или им је потребна правна заштита.

Зато треба заједнички да подстичемо локалне самоуправе да у свакој од њих постоји институција заштитника права грађана, рекао је Куртовић.

Државни секретар је додао да је исто тако потребан ангажман кроз заједничке пројекте на афирмацији и промоцији ових тема, пре свега код омладине, која је слабо информисана о својим правима и начинима њихове заштите.

Представници локалних омбудсмана су говорили о изазовима са којима се суочавају, о препрекама у комуникацији са локалним властима на које понегде наилазе, те о својим предлозима и начинима како себе да учине видљивијим, друштвено прихватљивим, а онда и потребним у циљу унапређења и вишег нивоа заштите права грађана Србије.

На састанку су договорени и конкретни начини комуникације и будуће сарадње, наводи се у саопштењу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Због последица невремена ванредна ситуација у Сремској Митровици, Шиду и Руми

Следећа вест

Финализовати преговоре у области слободног кретања људи, капитала, роба и услуга

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *