Опструкцијама договора Приштина отежала наставак дијалога

Нема коментара Дели:

Београд, 15. јун 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић информисао је данас амбасадора Грчке Јоргоса Диакофотакиса о положају српског народа у нашој јужној покрајини и о току дијалога Београда и Приштине, истакавши да ће наша страна и надаље чврсто инсистирати на спровођењу свих до сада постигнутих споразума.

Петковић је истакао да је Београд спреман и опредељен за суштински напредак у дијалогу и решавање питања важних за нормализацију односа и свакодневни живот свих грађана на простору Косова и Метохије, али да такву врсту решености очекује и са друге стране, а не опструкције и непоштовање договора.

Приштина је досадашњим приступом умногоме отежала наставак дијалога и довела у питање помаке у нормализацији односа, подвукао је oн, скренувши пажњу и на чињеницу да Приштина пуних девет година избегава да спроведе договор о формирању Заједнице српских општина, која је гарант колективних права Срба на Космету, али и трајне и одрживе стабилизације прилика на терену.

Директор Канцеларије је указао и на серију етнички мотивисаних инцидената у протеклих неколико дана, али и на пораст броја инцидената према Србима, њиховој имовини и објектима СПЦ, којих од почетка прошле године има чак 187 и који су генерисани антисрпском реториком и политиком некажњавања од стране Приштине.

Петковић је посебно истакао пример Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу, која се суочила са бројним проблемима, нападима и покушајима да буде отерана са кућног прага.

Када се томе дода и чињеница да приштинске власти шест година одбијају да спроведу у дело сопствене судске одлуке и манастиру Високи Дечани, који се налази на Унесковој листи светске културне баштине, врате 24 хектара земљишта, јасно је да је живот Срба на Косову и Метохији угрожен у сваком погледу, нагласио је он.

Због тога би, како је истакао, међународне организације и институције морале активније да се укључе у обезбеђивање права за Србе на Космету и створе услове у којима напади на Србе и друге неалбанце неће бити толерисани.

Петковић је констатовао да је Београд спреман за наставак преговора, који представљају основ за успостављање мира, стабилности и економског развоја у читавом региону.

Директор Канцеларије је посебно исказао захвалност грчком амбасадору на чињеници да његова земља остаје чврсто опредељена за поштовање међународног права и принципа неповредивости територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, што је додатна потврда искреног и чврстог пријатељства наше две земље.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Представљена песма и видео-спот „Полетео соко сиви“

Следећа вест

Нови етнички мотивисани инциденти на простору Космета

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *