Осигурати бољи квалитет образовног процеса кроз повезивање теорије и праксе

Нема коментара Дели:

Београд, 5. април 2023.
Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је да је јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о дуалном образовању настављена данас у Београду, након што је одржана у Новом Саду и Лесковцу, где су учесници још једном поручили да ће се новим решењима осигурати бољи квалитет образовног процеса кроз повезивање теорије и праксе, а уз повећање броја сати које млади проводе у савременом реалном радном окружењу компаније.

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић истакла је да је једна од значајнијих измена повећање броја сати које ће млади проводити у компанији, чиме ће они на тај начин стицати компетенције које ће им обезбедити сигурну и успешну каријеру, док ће компанијама обезбедити одрживост и иновативност.

Такође, повећавају се и изгледи да ће младима по завршетку школе компанија понудити запослење. Чак и ако се не одлуче да заснују радни однос у компанији у којој су обављали практичан део наставе, моћи ће на основу стечених знања лакше да покрену сопствени бизнис, додала је Грујић.

Значајна измена јесте и то што ће послодавци моћи да рачунају на једноставнију процедуру како би ушли у систем дуалног образовања.

Такође, важно је увођење вредновања квалитета учења кроз рад, као и давање статуса тренинг центра за школе, додала је директорка Канцеларије.

Јавна расправа се спроводи од 17. марта до 6. априла ове године.

Најважније измене које Нацрт закона предвиђа су: могућност повећања фонда сати учења кроз рад и то 60 одсто за трогодишње образовне профиле и 40 одсто за четворогодишње; поједностављење акредитације за послодавце за учење кроз рад; формирање мешовитих одељења; вредновање квалитета учења кроз рад; утврђивање надлежности и улоге Канцеларије за дуално образовање и НОКС; вредновање квалитета учења кроз рад; увођење статуса тренинг центра за школе; увођење тренинг Алијанси послодаваца, као и правни основ за финансијску подршку дуалном образовању.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Државна матура има за циљ да унапреди квалитет образовног система

Следећа вест

ММФ похвалио отпорност српске економије у изазовним временима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *