Оскрнављени српски надгробни споменици код Грачанице

Нема коментара Дели:

Београд, 27. децембар 2021.

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је срамотно и поражавајуће скрнављење осам српских надгробних споменика који су поломљени на православном гробљу у етнички мешовитом селу Кишница, надомак Грачанице, од којих је шест потпуно уништено, а два су оштећена.

Овај безумни чин су затекли мештани који су посведочили да су споменици пре свега седам дана били читави, а овај случај пријавили су и косовској полицији.

Изгледа да није довољно да се над српским народом који живи на простору Косова и Метохије отворено демонстрира верска нетрпељивост, већ албански хулигани мира не дају ни мртвим Србима и њиховим хумкама.

За све то време, политичари из Приштине предвођени најистуренијим заговорником антисрпске политике Аљбином Куртијем, изјављују да су Косово и Метохија оаза мира и склада, док свакодневно сведочимо етнички мотивисаним нападима и инцидентима према Србима.

Поражавајућа је статистика да је на простору Космета ове године забележено 50 одсто више етнички мотивисаних инцидената него прошле године, од чега је чак 20 напада на објекте СПЦ, а додатно забрињава чињеница да ти бројеви и даље расту и да изостаје адекватна реакција и заштита српског становништва.

Канцеларија за Косово и Метохију више пута је само током ове године обавештавала међународне представнике о угрожености споменика СПЦ и српских гробаља на Косову и Метохији, а ове године је у санацију, поправку и одржавање православних гробаља и капела уложила и значајна финансијска средства и наставиће да обнавља порушено као одговор на политику мржње и нетрпељивости, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

У Гњилану у овој години стамбено збринуто 85 породица

Следећа вест

Петковић присуствовао паљењу бадњака у Звечану и Косовској Митровици

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *