Оснаживање веза дијаспоре са матицом

Нема коментара Дели:

Врњачка Бања, 8. април 2023.
Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је данас у Врњачкој Бањи „Прву смотру фолклора дијаспоре за децу“, на којој учествују млади из 30 културно-уметничких друштава.

Милићевић је истакао да је фолклор део наслеђа, културе и идентитета, нешто без чега не бисмо знали ко смо били и где припадамо, додавши да су деца, која учествују на поменутом фестивалу, наши најбољи амбасадори у свету.

Наша мисија је да им приближимо матицу и да сво знање и искуство које стекну било где у свету примене у Србији, да будемо мост који ће отклонити све препреке на њиховом путу повратка у своју отаџбину, поручио је министар.

Он је најавио да ће током јула и августа ове године 15 хиљада деце из дијаспоре учествовати у камповима широм наше земље, при чему ће овај пројекат финансирати Кабинет министра без портфеља, а спроводиће локалне самоуправе.

Према његовим речима, кампови ће бити на различите теме, од научних и еколошких садржаја, преко окупљања културно-уметничких друштава, до спортских кампова.

Постоји велико интересовање од бројних удружења из дијаспоре за овај пројекат. Нашу децу из читавог света спојићемо са децом у Србији, да се кроз игру и различите активности зближе и друже, додао је министар.

Милићевић је истакао да односи са дијаспором нису посао само за једно министарство, већ за велики број министарства и државних институција.

Наша улога је да приближимо дијаспору и Србију и да направимо двосмеран канал комуникације како би у сваком тренутку матица знала шта је потребно дијаспори, а дијаспора шта може да добије у нашој земљи, предочио је он.

Према његовим речима, желимо да сва наша деца која су прва, друга или трећа генерација дијаспоре знају да су овде увек добродошла, као и да грађани Србије знају важност повратка наших људи у земљу, било да говоримо о повременом или трајном повратку.

Министар је рекао и да ће, поред летњих кампова за децу, у јуну у Београду бити организовано велико окупљање дијаспоре, на ком ће учествовати сва релевантна удружења која окупљају Србе ван Србије.

Циљеви су да сачувамо наш идентитет и културну и историјску баштину, наш језик и писмо, да повежемо академску заједницу, али и да оснажимо привредно повезивање дијаспоре са матицом, нагласио је он.

Милићевић је указао на то да је идеја да се на скупу у јуну размене идеје и да се крене у прављење дугорочне стратегије која ће представљати темељ за израду новог закона о Србима у дијаспори и региону.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Поповић честитала Песах припадницима јеврејске заједнице

Следећа вест

Гојковић честитала Зорану Кнежевићу на избору за председника САНУ

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *