Оштро санкционисати крађу делова брзе пруге

Нема коментара Дели:

Београд, 8. фебруар 2023.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић поручио је данас да се коначно мора стати на пут онима који крађом делова контактне мреже на прузи Београд–Нови Сад угрожавају људске животе и наносе штету држави и железници.

Весић је у писаној изјави достављеној агенцији Танјуг навео да је због крађе делова контактне мреже између Нове Пазове и Старе Пазове данас поново на том делу брзе пруге уведена лагана вожња и смањена брзина путничких возова, који ће уместо 200 километара на сат саобраћати свега 30 километара на сат, док се украдени делови не замене.

Министар је оценио да казнена политика мора да буде адекватна тежини оваквих крађа делова железничке инфраструктуре, јер оне представљају угрожавање јавне безбедности и општу опасност по животе људи.

Он је истакао да је неопходно да надлежни органи одлучно реагују и хитно открију и ухвате починиоце ових крађа, а затим и да их најоштрије осуде, оценивши да ће то деловати превентивно и у великој мери спречити овакве појаве.

Весић је рекао да се очекује да у првом кварталу ове године буду усвојене измене три закона – о железници, о безбедности у железничком саобраћају, као и о интероперабилности железничког система, које ће укључити и оштрије казне за овакве крађе.

Према његовим речима, измене ових закона су и део процеса усклађивања нашег законодавства са прописима Европске уније, у оквиру приступних преговора о чланству у Унији.

Министар је подсетио на то да држава протеклих година улаже огромна финансијска средства у изградњу брзе пруге и модернизацију железница, за добробит свих грађана наше земље.

  Следећа вест

Флагрантно кршење права мањина на Косову и Метохији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *