Осуда напада на конак цркве Светог Јована у Великој Хочи

Нема коментара Дели:

Београд, 9. април 2023.
Министарство културе Владе Републике Србије осудило је данас напад на конак цркве Светог Јована у Великој Хочи, која припада метоху манастира Високи Дечани, указавши на то да последњи у низу напада на објекте Српске правословне цркве показује висок степен урожености српске верске и културне баштине на Косову и Метохији.

Оваквим вандалским инцидентима, заснованим на мржњи према српском народу угрожава се не само културно наслеђе на простору Косова и Метохије, већ се истовремено и отворено прети безбедности и опстанку српског народа.

Очигледна намера екстремиста је да се сејањем нетрпељивости и насиља унесе страх међу Србе који желе да остану на својим вековним огњиштима.

Посебно забрињава то што Приштина не чини ни најмање напоре да заштити културну и верску баштину, већ насупрот томе, спроводи агресивну кампању злоупотребе и инструментализације, са јединим циљем да се српско културно наслеђе избрише или утопи у такозвано културно наслеђе „Косова“ фалсификовањем прошлости и намерним игнорисањем историјских чињеница.

Позивамо све међународне актере да осуде овакве очигледне примере екстремизма и вандализма и у оквиру свог мандата заштите права и слободе Срба на Косову и Метохији, као и културно и верско наслеђе од континуираних напада и насртаја, додаје се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Поповић честитала Ускрс по грегоријанском календару

Следећа вест

Ухапшен осумњичени за тешко убиство у покушају

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *