Осуда постављања албанске заставе на Храм Христа Спаса у Приштини

Нема коментара Дели:

Београд, 21. октобар 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић најоштрије је осудио постављање албанске заставе на Храм Христа Спаса у Приштини и још једном затражио да наше цркве, манастири и историјски локалитети буду заштићени од напада екстремиста и вандала.

Званични сајт Владе Србије преноси у целини изјаву за јавност директора Канцеларије за Косово и Метохију:

„Српски народ на Косову и Метохији свакодневно је изложен провокацијама, обесправљивању и насиљу, али неки од тих напада су постали симбол страдања нашега народа и Храм Христа Спаса у Приштини је свакако један од најтужнијих симбола српске голготе и несреће.

Након што је коришћен као сет за снимање спотова, као сметлиште и јавни WC, као пано за исписивање порука мржње према Србима, он је данас постао и јарбол за албанску заставу.

Док Приштина на све начине покушава да себе представи као некакву оазу мира, управо у самом центру те исте Приштине се на најбеспризорнији начин скрнави храм Српске православне цркве, чиме се пљује у лице читавом српском народу.

Док год се такве ствари буду догађале, излишно је говорити о било каквом помирењу, суживоту и грађанском друштву на Косову и Метохији.

Уништавање туђих светих места је израз највећег примитивизма и агресије, и томе нас историја учи на трагичан начин. Тамо где су гореле и уништаване туђе богомоље, недуго потом су горели и уништавани они који су се у њима молили.

Зато захтевамо и од доносилаца политичких одлука у Приштини, али и од представника међународне заједнице на терену да не затварају очи пред оваквим инцидентима јер они не само да су страшни сами по себи, већ представљају и наговештај још страшнијих злодела и несрећа.

Не упирући прстом ни у кога, тражимо само да се осигура да симболи српског постојања на Косову и Метохији – наше цркве, манастири и историјски локалитети буду ако не поштовани, онда барем заштићени од напада екстремиста и вандала“, навео је Петковић.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Ствараоци са Космета и ове године представљени на Сајму књига

Следећа вест

Београд инсистира на спровођењу договора о формирању ЗСО

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *