Осуђеници у КПЗ Шабац не раде послове опасне по здравље и безбедност

Нема коментара Дели:

Београд, 6. април 2023.
Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде Владе Републике Србије најоштрије је демантовала нетачне и тенденциозно представљене информације у тексту портала Нова.рс под насловом „Неугодна посета српским затворима из Европе: Србија под лупом због рада затвореника у приватној компанији Еликсир”.

У тексту је наведено да је Европски комитет за спречавање мучења и нечовечних или понижавајућих казни или поступака (CPT) био у ненајављеној контроли српских затвора од 21. до 30. марта, тенденциозно тумачећи да је посета ванредна и да је уследила након што је „обнародована информација да се затвореници користе као јефтина, скоро робовска радна снага”.

Јавност треба да зна да су посете CPT-а увек ненајављене, али је портал Нова.рс уобичајени принцип рада овог превентивног механизма представио у сасвим другачијем контексту како би био уверљивији у својим тврдњама да се нехумано поступа са осуђеницима у Казнено-поправном заводу у Шапцу и да су зато представници Комитета дошли у ванредну контролу затвора.

Под претпоставком да је то био повод посете CPT-а српским затворима, питамо онда аутора текста зашто представници тог тела нису посетили КПЗ Шабац него су посетили шест казнено-поправних завода у Србији, али не и ову установу.

Аутор текста је ову посету оценио „непријатном” за Управу, а у ствари је истина да ово није прва посета CPT-а српским затворима будући да Комитет посећује затворе у свим државама чланицама Савета Европе тако да је аутор намерно довео у заблуду читаоце овог портала.

Даље, аутор наводи да о посети Комитета СЕ медији нису били обавештени, а требало би да зна да у овој фази њихова посета носи ознаку поверљивости све до тренутка док се њихов извештај не објави са одговором државе.

С обзиром на то да су грубо прекршени Закон о јавном информисању и медијима и Новинарски кодекс, уз изношење и узнемирујућих навода да осуђеници „често робијају у нељудским и понижавајућим условима”, Управа ће се у коначном, ако се понови изношење неистина ове врсте од стране овог медија, жалити Савету за штампу.

Затражићемо од Савета да се изјасни да ли портал Нова.рс поступа у складу са Кодексом новинара и да ли поштује одредбу која се односи на „истинитост извештавања”, да ли извештавају са дужном новинарском пажњом и да ли прећуткују чињенице које могу битно да утичу на став јавности о неком догађају, што је једнако њиховом намерном искривљивању или изношењу лажи и, коначно, да ли се крше етички принципи професије.

КПЗ Шабац ни у једном тренутку није изложио осуђенике било каквој врсти опасности по њихово здравље и безбедност, већ је, напротив, уговором са фирмом „Еликсир Зорка” прецизирано да ће они искључиво обављати лакше физичке послове на чишћењу фабричког круга и погонских просторија за минерална ђубрива, носећи адекватну радну опрему.

Осуђеници нису ангажовани на сакупљању било каквог опасног материјала у „Еликсиру” нити то раде у било којој другој фирми.

Такође, 9. фебруара 2023. године обављен је ванредан надзор над радом КПЗ Шабац, када је утврђено да нико од радно ангажованих осуђеника у „Еликсиру” нема никакве здравствене проблеме, што је установила дан раније независна комисија лекара Опште болнице у Шапцу, наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Дачић упутио честитку поводом јеврејског празника Песах

Следећа вест

Обележена годишњица бомбардовања Народне библиотеке Србије у Другом светском рату

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *