Отворен Међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“

Нема коментара Дели:

Београд, 1. септембар 2022.
Први Међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“, који се одржава у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, отворен је данас у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Србије, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе – Ане Брнабић, Едија Раме, Димитра Ковачевског и Дритана Абазовића.

Вучић је, отворивши ову манифестацију на Београдском сајму, која је организована под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, поручио да су данас три земље показале не само да могу да буду део света, већ и да се заједно такмиче и буду боље.

Данас је за нас велики и посебан дан и чини ми се да нема човека на овом сајму који није насмејан. Ово смо урадили и постигли заједно, истакао је он, позвавши земље са Западног Балкана да постану део „Отвореног Балкана“.

Према његовим речима, на сајму учествује 230 излагача из земаља „Отвореног Балкана“ – Србије, Албаније и Северне Македоније, као и више од 100 излагача из света – Јужне и Северне Америке и Централне Европе.

Вина ће оцењивати 25 међународних судија, од којих пет са ознаком „master of vine“, што сајму даје посебну тежину и сврстава га у ред најпрестижнијих у свету.

Сајам „Винска визија Отвореног Балкана“ ће у Хали 1 Београдског сајма окупити најбоље произвођаче вина у региону и промовисати Балкан као све траженију винску и туристичку дестинацију.

То је конкретан корак у остварењу циља иницијативе „Отвореног Балкана“ – заједничког тржишта које подразумева слободан проток људи, робе, капитала и услуга.

Сајам ће омогућити виноградарима, произвођачима вина, представницима винарија, енолозима, сомелијерима, као и дистрибутерима и трговцима вином из региона и шире, да се повежу, размене искуства, представе се широј јавности и прошире своје пословање.

Манифестација ће имати и свој такмичарски део, у оквиру кога ће вина оцењивати најпрестижнији стручњаци и сомелијери из читавог света, али и магазина „Decanter“, најпрестижнијег у тој области.

Организатори сајма су Привредна комора Србије, Београдски сајам и Савез виноградара и винара Србија, а манифестација се одржава под покровитељством земаља „Отвореног Балкана“.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Дијалог једини пут за решавање несугласица Београда и Приштине

Следећа вест

Брендирање региона Западног Балкана као јединствене дестинације

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *