Отворена изложба „Супстрати” у Културном центру Србије у Паризу

Нема коментара Дели:

Београд/Париз, 14. јул 2023.

Министарство културе Владе Републике Србије саопштило је да је синоћ, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”, у Културном центру Србије у Паризу отворена изложба „Супстрати”, која представља заједнички пројекат три уметника из Србије, Албаније и Северне Македоније.

Изложбу, кустоскиње Клаудије Пецолд, оснивача „Curating Evolution”, отвориле су потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић и министарке културе Северне Македоније и Албаније – Бисера Костадиновска Стојчевска и Елва Маргарити.

Гојковић је том приликом истакла да ова поставка, која је спојила уметнике из Србије, Албаније и Северне Македоније, најбоље сведочи о великом уметничком потенцијалу трију земаља и о могућностима које отвара регионална иницијатива „Отворени Балкан”.

Према њеним речима, овај догађај изнова потврђује универзални значај културе и њену кључну улогу у повезивању појединаца, народа и држава.

У уметности се најбоље оцртавају обриси наше заједничке и испреплетане историје и фрагменти културних образаца који се прожимају и обогаћују једни друге, рекла је потпредседница Владе.

Она је нагласила да култура увек најречитије говори и о природи и пејзажима који нас окружују, нашим карактерима, стрепњама, надама и вери у боље сутра.

Отварање изложбе „Супстрати” на делу показује да култура не познаје границе, не робује предрасудама и лако савладава све баријере, указала је Гојковић, подсетивши на то да је почетком септембра 2022. године потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области филма и аудио-визуелних делатности на Западном Балкану.

Такође, како је додала, крајем истог месеца прошле године потписан је и Протокол о сарадњи три национална позоришта, под називом Театар Отворени Балкан – платформа о сарадњи Србије, Албаније и Северне Македоније у области позоришта, драме, опере и балета.

Према њеним речима, круна досадашње сарадње свакако су недавни наступи Београдске филхармоније у Београду, Тирани и Скопљу, под диригентском палицом чувеног Зубина Мехте, који су с пуним правом проглашени за музички догађај сезоне у нашем региону.

Ова изложба наставља путем који смо нас три министарке зацртале у Охриду потписивањем Меморандума о разумевању у области културне сарадње на Западном Балкану, рекла је она, додајући да је од иницијалне идеје до остварења овог изузетно сложеног пројекта прошло тек пар месеци.

Гојковић је изразила уверење да ће креативност уметника Нине Зељковић, Дријанта Зенелија и Кристине Пулејкове, као и оригиналност и визија кустоскиње Клаудије Пецолд, допринети томе да се регион на најбољи начин представи у Паризу, једном од најважнијих светских уметничких центара.

Према њеним речима, изложба „Супстрати” представља и прилику да ближе упознамо једни друге и боље сагледамо колико су разлике међу нама заправо нијансе сличног колорита.

Људи из света културе добро знају да је богатство различитости драгоцени извор инспирације, а њихово прихватање и прилагођавање важан корак у изградњи и оплемењивању сваког културног простора, нагласила је она.

Гојковић је истакла да пројекат „Отворени Балкан” представља напор ка стварању једне нове, свакако боље слике нашег региона у свету, а истовремено иницијатива је део вековне тежње ка изградњи мостова пријатељства међу нашим народима.

Потпредседница Владе је, цитирајући речи српског нобеловца Иве Андрића: „Од свега што човек у животном нагону подиже и гради, ништа није у мојим очима боље и вредније од мостова”, навела да су мостови, било да спајају обале и премошћују мора и океане или фигуративно повезују народе и државе, најупечатљивији израз човекове тежње да не буде усамљен.

И ова поставка јасно показује нашу спремност да наставимо да посвећено радимо на стварању заједничког благостања у будућности, поручила је потпредседница Владе, уз захвалност свима који су допринели остварењу овог величанственог пројекта.

Она је изразила уверење да ће отварање изложбе бити још једна потврда наше привржености заједничком циљу – свеукупном напретку региона.

Костадиновска Стојчевска је рекла да је сам назив изложбе „Супстрати” реч коју тумачи као „савезништво у стваралаштву”, додавши да је ова изложба уједно присутне окупила у Граду светлости како бисмо дијалогом између уметника и дивљењем заједничкој креативности додали светлост – не да би се повећао одсјај сенки на Балкану, него да се из сенки сагледа сва лепота балканске културе.

Балкан је плодно тле за наше културно стабло, сведок његовог здравља и раскошне крошње којој је, такође, потребна светлост. „Отворени Балкан” не значи да су сва питања на Балкану решена, али је отварање Балкана ствар далековидости и ширине. Процес је покренут, а „Супстрати” су доказ снаге стабла које се узгаја, рекла је она.

Маргарити је рекла да сматра симболичним чињеницу да је данас, у великој земљи „слободе, једнакости и братства”, уметност уједињена, показујући још једном снагу коју има као језик комуникације, сарадње и рушења свих баријера.

То је и порука коју нам кустоскиња Клаудија Пецолд шаље изложбом, представљањем троје уметника међународног реномеа, који су својим каријерама прешли локалне границе Албаније, Србије и Северне Македоније и кроз своја истраживања кренули мање проходним

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија једина у региону има два центра за бесплатну обуку грађана у области ИКТ

Следећа вест

Циљ Владе да олакша проток робе и људи због бољег живота грађана

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *