Отворена изложба „Свет у слици – Слика света” посвећена верском и културном наслеђу

Нема коментара Дели:

Отворена изложба „Свет у слици – Слика света” посвећена верском и културном наслеђу
Београд, 14. март 2023.
Управa за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде саопштила је да је у Народној библиотеци Србије јуче отворена изложба „Свет у слици – Слика света“, која је резултат јавног позива уметницима чија дела настају у духу верског и културног наслеђа, односно религиозне уметничке сфере и идентитета традиционалних цркава и верских заједница на територији Србије.

Циљ конкурса је заштита културне баштине, промоција верског културног стваралаштва и развој визуелног опажања у духу вредности које баштине традиционалне цркве и верске заједнице.

Директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Владимир Рогановић изјавио је да је ова изложба важна и да је она само једна коцкица у мозаику који чини више стотина културних и духовних догађаја које је Управа подржала само у претходне две године.

Рогановић је рекао да, када том обиљу придодамо и остале видове подршке духовној култури, образовање, организацију међурелигијских и међународних конференција, реконструкцију и изградњу верских објеката, свеукупну помоћ верским службеницима, добијамо обрисе слике којом се заједно поносимо и која нашој заједничкој мисији даје пуноћу, а сваком прегнућу дубоки смисао.

Зато ће Република Србија, као заједничка кућа свих наших цркава и верских заједница, истрајати у прегнућима да, снажећи и досад изузетне односе са нашим црквама и верским заједницама, допринесе општем добру, рекао је он.

Управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало указао је на јасну симболику, односно везу библиотеке и теме изложбе, која упућује на заједништво и посвећеност култури и уметности као најфинијем виду комуникације.

Изложби су присуствовали викар патријарха СПЦ Порфирија епископ Стефан, апостолски нунције у Србији Санто Гангемија, београдски надбискуп Ладислав Немет, муфтија Исламске заједнице у Србији Мевлуд Дудић, представници Јеврејске заједнице, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов и други представници институција Србије.

Изложени радови су ауторска дела уметника и оних који се баве уметношћу из хобија, припадника свих традициционалних цркава и верских заједница, стварани у различитим техникама (икона, мозаик, кратак филм, микс медији, сликарске технике), где је остављено сведочанство о богатству верског и културног наслеђа које баштине традиционалне цркве и верске заједнице у Србији.

Верска визуелна култура изграђује све оно што у људском поимању има смисао духовног, религиозног и визуелног опажаја, а што директно упућује на вредности важне за човеково духовно постојање.

Изложба је отворена до 27. марта.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Сарадњом државног и приватног сектора до ефикасније заштите потрошача

Следећа вест

Наставак добре сарадње са Удружењем за Уједињене нације Србије

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *