„Отворени Балкан“ важан за економску будућност региона

Нема коментара Дели:

Београд, 2. септембар 2022.
Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас, отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе „Отворени Балкан”, да од успеха овог пројекта зависи колико ће земље чланице ове иницијативе успети да осигурају своју добру економску будућност, али и да учврсте мир и стабилност у региону.

Вучић је изразио наду да ће ова иницијатива доприносити даљем економском јачању и повезивању, али и пружити могућност да сви говоримо једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све земље региона.

Он је указао на то да је успостављање зеленог коридора за превоз намирница на граничним прелазима довео до раста трговине у овом сектору за 17 одсто, а отварање наменских возних трака скратило је досадашње вишечасовно чекање на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама.

Председник је поручио да ће надлежни органи наставити са напорима да се смањи чекање робе и путника на граничним прелазима, уз напомену да ће Србија наставити да ради на модернизацији инфраструктуре на прелазу Прешево, где ће бити додате две траке.

Он је изразио наду и да ће још успешније тећи примена усаглашених докумената, као што су фитосанитарни сертификати, наводећи да су документа која ће данас бити потписана резултат наше опредељености да сарадња достигне још већи ниво.

Према његовим речима, Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар „Отвореног Балкана“ предвиђа да када нека од три земље донесе одлуку о забрани неке намирнице, то се неће односити на остале чланице те иницијативе.

Оперативни план у области цивилне заштите, како је објаснио, јесте наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године.

Вучић је пренео да је идеја албанског премијера резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио-визуелних активности, као наставак претходно потписаног меморандума из области културе од јула 2021, чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд „Отвореног Балкана“ за филмске професионалце.

Такође, како је оценио, издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева биће прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље.

Он је нагласио и да је оснивање заједничке радне групе за сарадњу у енергетској кризи и на стратешким пројектима веома важно, посебно пред долазећу зиму.

Председник је изразио задовољство тиме што су три земље организовале Међународни сајам вина, којим су показале да једну тако важну манифестацију могу да спроведу на светском нивоу, доводећи највећи део својих винских кућа, али и најпознатије светске винарије, промовишући главне градове и наше земље.

Вучић је подвукао да ће то све допринети напретку целог региона, уз уверење да ће већим заједничким радом и трудом бити могуће да се убризга још већа снага у овај величанствени пројекат.

„Отворени Балкан“ важан за економску будућност региона

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Заједнички инфраструктурни пројекти Србије и Северне Македоније

Следећа вест

„Винским путевима Отвореног Балкана“ ка још снажнијој регионалној сарадњи

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *