Отворени Дани српске културе у Темишвару

Нема коментара Дели:

Београд/Темишвар, 8. новембар 2021.

Помоћница министарке за културу и информисање у Влади Републике Србије  Славица Трифуновић оценила је данас, отварајући 16. Дане српске културе у Темишвару, да је ова манифестација један од видова очувања културног идентитета и традиције српског народа у Румунији, али и да је једнако важно представљање стваралаштва Србије и упознавање Срба у овој земљи са уметничким достигнућима матичне земље.

Трифуновић је нагласила да се с правом нада да ће ова манифестација, судећи по програму, привући пажњу и других грађана овог града, јер Србија заиста има шта да представи свету, и кроз своју баштину и кроз модерне уметничке изразе.

Она је подсетила на чврсте дипломатске односе двеју земаља, који датирају још од раних година 19. века, савезништво из балканских ратова и Првог светског рата, као и на активну економску и војну сарадњу у новијем добу.

Посебан доказ међусобног уважавања и суживота народа управо је постојање Савеза Срба у Румунији као кровне организације Срба који су аутохтона етничка заједница у овом делу Европе, рекла је Трифуновић.

Она је подсетила на то да је о животу и делу Доситеја Обрадовића писано и речено много, али да ни у том случају не треба превидети чињеницу да је његов животни пут, образовање, књижевно стваралаштво било и омогућено и одређено његовим местом рођења.

Бити рођен у Чакову, у овом делу Баната, у првој половини 18. века, у односу на сународнике који су били под османском влашћу, значило је бити слободан, додала је помоћница министарке за културу и информисање.

Према њеним речима, и данас је та слобода као одлика демократског друштва коме теже оба народа, обе државе, услов за несметано деловање српске мањине у Румунији и услов културне и информативне размене, чија је последица и ова манифестација.

Министарство културе и информисања Републике Србије традиционално подржава реализацију овог значајног пројекта. То је сведочанство континуитета напора и успеха Савеза Срба у Румунији, културних посленика нашег народа и свих припадника српске заједнице, подвукла је она.

Трифуновић је изразила наду да ће ова сарадња с временом добијати на интензитету и разноликости, не само на пољу културног стваралаштва, већ и у сфери информисања.

У Темишвару ће до 29. новембра бити организоване пројекције филмова, ликовне и документарне изложбе, књижевне вечери, концерти народне и духовне музике, позоришне представе.

Савез Срба у Румунији традиционално током новембра организује Дане српске културе у Темишвару, које, поред Министарства културе и ифнормисања, подржавају Министарство културе Румуније и Департман за међуетничке односе Владе Румуније.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Следећа вест

Проналажење најбољег идејног решења за будући музеј Николе Тесле

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *