Отворени међународни сајмови аутомобила и мотоцикала

Нема коментара Дели:

Београд, 21. март 2023.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић отворио је данас у Београду Међународни сајам мотоцикала, делова и опреме „Motopassion” и Међународни сајам аутомобила, који је окупио 250 излагача.

Весић је том приликом подсетио на то да је претходна година била изазовна када је у питању ауто-индустрија због проблема са испорукама, набавком делова и производњом аутомобила.

За ресорно министарство је важно да обезбедимо услове како би се ауто-индустрија развијала, нагласио је он и додао да држава наставља са исплатом субвенција када су у питању електроаутомобили, што спроводи Министарство заштите животне средине.

Министар је најавио да 1. јануара 2024. године почиње процес дерегистрације аутомобила посредством Агенције за безбедност саобраћаја.

Обезбедили смо 100 милиона евра за 140.000 аутомобила који ће моћи да се дерегиструју. То су аутомобили који имају моторе еуро 1, 2 и 3 и у нашој земљи их има око 560.000, прецизирао је Весић.

Према његовим речима, Министарство планира да постави приближно 100 нових пуњача за електроаутомобиле на ауто-путевима и брзим саобраћајницама.

У оквиру измена Закона о планирању и изградњи, како је напоменуо, планира се увођење обавезе да приликом изградње зграда одређени број места има електропуњаче, и то у зависности од тога да ли је зграда стамбена или пословна.

Такође, како је додао, уводи се и обавеза да на свакој пумпи постоји пуњач за електричне атомобиле, а у наредне две године ауто-путеви ће имати и соларне панеле, који ће уједно бити и заштита од буке.

У Србији годишње погине за око 30 одсто више људи у саобраћају него што је то случај у земљама ЕУ, упозорио је он и поручио да ће се кроз измене Закона о безбедности саобраћаја учинити да саобраћај постане безбеднији.

Председница Српске асоцијације увозника возила и делова Александра Ђурђевић истакла је да у нашој земљи постоји недовољна доступност возила и да је велики притисак на произвођаче и увознике због преласка произвођача на моделе са хибридним погоном.

Она је нагласила да је Србији потребна добра инфраструктура за таква возила, и исказала задовољство због тога што је Влада Србије ове године одобрила већи буџет за субвенције за куповину еко-возила.

Отворени међународни сајмови аутомобила и мотоцикала

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Србија и Италија потписале Споразум о признавању возачких дозвола

Следећа вест

Три српске куће опљачкане у селу Батусе и Лапљем Селу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *