Отворено ново поглавље за економску сарадњу Србије и Уганде

Нема коментара Дели:

Београд, 30. јул 2023.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију од изузетног значаја да има присуство на афричком континенту, јер је Африка стратешки партнер наше земље у будућности, наводећи да смо захваљујући својим пријатељима из Африке и Азије добили организацију ЕКСПО 2027. године.

Вучић је, на Српско-угандском пословном форуму у Палати Србија, позвао српске привреднике да, уз подршку Владе Србије и Привредне коморе Србије, размотре могућности за улагање у Уганди.

Он је, када је реч о конкретној сарадњи у области грађевинске индустрије са Угандом, рекао да су „Енергопројект“ и друга наша грађевинска предузећа спремни за рад у тој земљи.

Према његовим речима, две земље могу да остваре сарадњу у ИКТ сектору, у области дигитализације и софтверске индустрије, где је Србија постигла велике успехе, а сарадња је могућа и у секторима здравствене заштите и енергетике.

Вучић је подсетио на то да је наша земља била део Покрета несврстаних, као и да је поносан на то што ће бити гост председника Уганде Јоверија Кагуте Мусевенија, али и Покрета несврстаних 19. и 20. јануара 2024. године у Кампали.

Верујем да ћемо у месецима и годинама који долазе наше искрено пријатељство успети да искористимо на најконкретнији могући начин у интересу обе земље, као и да ће чешћи долазак ваших званичника у Београд и наших у Уганду, попут доласка министра унутрашње и спољне трговине Томислава Момировића, створити везу коју ће моћи да користе пословни људи обе земље, подвукао је председник.

Мусевени је истакао да се у Уганди производе све сировине, али им је потребна сарадња са партнерима у свету, па и у Србији, како би стварали додату вредност, јер су извозом сировина на великом губитку, и позвао српске компаније да учествују у томе.

Он је навео да Уганда због повољне климе може да произведе све пољопривредне културе, а међу њима је посебно навео кукуруз, разне врсте кромпира и просо, којим би Уганда могла нахранити цео свет.

Председник Уганде је, говорећи о тржишту своје земље и шта сарадња са њом може да донесе, навео да Уганда има 46 милиона становника и да је део регионалног тржишта источне Африке, као и континенталног тржишта са милијарду и по људи, које се брзо повећава.

Такође, како је подвукао, Уганда има споразуме са бројним земљама, као што су САД, а који за 6.500 производа из Африке омогућавају слободан приступ америчком тржишту, без квота и царина.

Према његовим речима, сличан споразум Уганда има и са Европском унијом, а он искључује само оружје, те са Кином, где такође роба из ове земље може да уђе без квота и царина.

Имамо све што је улазни део једначине, али оно што желимо од наших пријатеља јесте предузетништво, предузетничко знање и капитал, поручио је Мусевени.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је веома важно да се успостави сарадња са Угандом, која је велико тржиште и једно од најбрже растућих у Африци, оценивши да је посетом Мусевенија отворено ново поглавље за економску сарадњу.

Он је навео да је на пословном сусрету присутно више од 100 привредника из Уганде и Србије, који имају прилику да размене искуства и знање о међусобној сарадњи.

Према његовим речима, постоји практична потреба за сарадњу у секторима пољопривреде, прехрамбрене индустрије, као и у области туризма и трговине.

Чадеж је нагласио да је важно физичко присуство наше пољопривреде у Уганди, као што је, на пример, изградња фабрика за прераду сировина, дакле за примену нових метода узгајања пољопривредних култура, покретање производње памука и слично.

Такође, како је додао, имамо велику шансу у пројекту који је Светска банка подржала у Уганди за „паметну пољопривреду“, јер можемо да дамо своје знање у области иновационих технологија.

Председник ПКС је истакао да је веома важно и сутрашње отварање јединственог ресторана и маркета ове афричке земље у Београду и уједно позвао Уганду да узме учешће и на ЕКСПО 2027.

Отворено ново поглавље за економску сарадњу Србије и Уганде

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

За унапређење социјалне инфраструктуре у Прокупљу 3,6 милиона динара

Следећа вест

Јуниорска репрезентација Србије првак Европе у кошарци

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *