Петковић са Патријархом Порфиријем о ситуацији на КиМ

Нема коментара Дели:
Петковић са Патријархом Порфиријем о ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са Његовом Светошћу Патријархом српским, господином Порфиријем о свим кључним питањима важним за останак и опстанак нашег народа на Косову и Метохији, као и заштити и обнови храмова Српске православне цркве у нашој јужној покрајини.

Петковић је Патријарха српског упознао са тренутном безбедносном ситуацијом и положајем српског народа на Косову и Метохији који је готово свакодневно изложен бројним изазовима и потешкоћама, посебно у време када се надвила претња да дијалог и разговор замене уцене и претње.

Директор Петковић је посебно нагласио да је у последње време нападима и скрнављењу био изложен велики број српских цркава на Космету.

„Напади на наше светиње имају за циљ протеривање српског народа са вековних огњишта, затирање наше прошлости и духовности, како би се уништио сваки траг историјског континуитета српског народа и државе на Косову и Метохији“, истакао је Петковић.

Посебна пажња у разговору директора Канцеларије за Косово и Метохију и српског Патријарха посвећена је сарадњи на заштити и обнови православних манастира и цркава на простору Косова и Метохије, са посебним освртом на пројекат обнове тешко оштећене цркве Богородице Љевишке у Призрену и очувања и обнове Пећке патријаршије.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и поглавар Српске православне цркве сагласили су се да је од непроцењивог значаја да Црква и Држава заједничким напорима и старањем делају за бољитак нашег народа у покрајини.

Петковић је Његовој Светости пренео и како је организован процес имунизације против вируса Ковид 19 српског становништва са Косова и Метохије и напорима које Канцеларија чини да свима олакша процес вакцинације који је важан пут ка заједничкој победи над пандемијом.

Извор текста и фотографије: Канцеларија за Косово и Метохију

Претходна вест

Канцеларија за КиМ: Реакција Приштине о манастиру Високи Дечани доказ угрожености српске баштине

Следећа вест

Интервју са директором АНИП „Веселин Маслеша“из Бања Луке Немањом Кнежевићем

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *