Петковић: Забрана уласка РТС-у на територију КиМ самовоља и кршење договора у Бриселу

Нема коментара Дели:

Одлука привремених институција у Приштини да новинарској екипи Радио телевизије Србије која снима емисију „Право на сутра“ забрани улазак на територију Kосова и Метохије флагрантан је пример самовоље и непоштовања основних људских права од стране Приштине, али и споразума постигнутих у Бриселу.

Неосновано је и лицемерно образложење Приштине да новинарима РТС-а не дозволи улаз на територију KиМ јер „нису послали захтев преко официра за везу“ с обзиром на то да се ни у једном једином документу не наводи да су медији дужни или обавезни да своју посету покрајини најављују, ни Београду ни Приштини, нити су сходно томе, прописани било какви рокови.

О најновијим потезима Приштине и забрани екипи емисије „Право на сутра“ да извештавају са KиМ обавестио сам и Брисел и очекујем промптну реакцију у заштити права медија на слободно извештавање и слободу кретања, што су основне цивилизацијске вредности и демократски постулати на којима почива и сама Европска унија.

Медијима се мора омогућити да несметано, без застрашивања, притисака и било чије самовоље обављају своју професију у циљу истинитог информисања јавности.

Међутим, Приштина покушава да уведе нову праксу забрана и застрашивања, посебно медијских радника у покушају да спречи да истина са Kосова и Метохије допре до што већег броја људи. Али, то је јалов подухват, јер истина увек нађе пут и никакве рампе ту не могу да им помогну.

Извор: Канцеларија за Косово и Метохију

Претходна вест

Беседа новог патријарха српског Порфирија: Косово није само мит, већ пупчана врпца и суштина идентитета

Следећа вест

Празнична кустоска вођења у Галерији Матице српске кроз сталну поставку

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *