Петковићу поново забрањено да посети Космет

Нема коментара Дели:

Јариње, 15. децембар 2021.

Директору Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петру Петковићу власти привремених институција самоуправе у Приштини данас су поново забраниле да посети Kосово и Метохију.

Петковић је требало да присуствује слави у манастиру Девич, као и да обиђе Богословију у Призрену и посети повратничку породицу Глигоријевић у селу Новаке. Ово је шести пут од почетка године да је директору Kанцеларије забрањен улаз у јужну покрајину.

Власти привремених институција самоуправе у Приштини овога пута отишле су корак даље у кршењу споразума о слободи кретања и званичним посетама, јер чак ни мејлом нису обавестиле званични Београд да се посета онемогућава, већ су то учинили на самом прелазу Јариње.

Петковић је истакао да је посета најављена на време и складу са свим споразумима и да данашња забрана само показује да Аљбин Kурти гази све споразуме који су постигнути у Бриселу и да њему апсолутно није до нормализације односа Београда и Приштине.

Данас сам кренуо у страдални манастир Девич у срцу Дренице како бих присуствовао храмовној слави, а после тога сам желео да посетим нашу Богословију Светог Kирила и Методија у Призрену. Али, као и прошли пут, Kурти ми је забранио улазак на простор Kосова и Метохије, рекао је он.

Ако главном преговарачу у Бриселу са српске стране забрањују улаз на простор Kосова и Метохије, јасно је онда како се тек односе и понашају према Србима који живе на Kосову и Метохији и који због такве антисрпске политике Аљбина Kуртија испаштају готово сваког дана, поручио је Петковић.

Директор Канцеларије је нагласио да за разлику од Приштине, Београд поштује споразуме из Брисела, због чега је данас одобрио захтев чланици Kуртијевог кабинета да посети Бујановац и Прешево.

За разлику од Приштине која мени забрањује улазак на простор наше јужне покрајине, Београд се понаша одговорно и ми поштујемо све споразуме.

Тако смо и данас одобрили улазак члану Kуртијевог кабинета у Прешево и Бујановац, јер поштујемо и споразум о слободи кретања и споразум о званичним посетама, што јасно показује да ми желимо нормализацију односа и да градимо мир, јер је то кључ за стабилност на простору Западног Балкана и у Србији јер ће ти бољи односи обезбедити мир нашим људима на Kосову и Метохији,  закључио је директор Канцеларије.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Курти одбија обавезу Приштине да омогући формирање ЗСО

Следећа вест

Осуда ометања рада и застрашивања новинарске екипе Радио Гораждевца

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *