Петковићу поново забрањено да посети Космет

Нема коментара Дели:

Мердаре, 2. децембар 2021.

Директору Kанцеларије за Kосово и Метохију Владе Републике Србије Петру Петковићу власти привремених институција самоуправе у Приштини данас су поново забраниле да посети јужну покрајину, уручи помоћ и обиђе српски народ.

Ово је пета забрана од почетка године коју је Приштина изрекла директору Kанцеларије, а одлуку да главном преговарачу у дијалогу онемогући посету Kосову и Метохији, Приштина је донела свега пола сата пре него што је Петковић требало да започне свој обилазак.

Петковић је, тим поводом, на административном прелазу Мердаре истакао да је Приштина поново прекршила споразуме постигнуте у Бриселу о слободи кретања и званичним посетама.

Он је рекао да је посету уредно најавио у складу са споразумом, додавши да је идеја његове посете Космету била да обиђе ученике Богословије у Призрену и српске повратнике у селу Новаке, али и да разговара са нашим људима и социјално-угроженим породицама на северу покрајине.

Међутим, Приштина ми онемогућава да обављам свој посао на простору Космета, али оно што је важно и што сви треба добро да разумеју јесте да никаквим забранама неће моћи, ни овог пута, али ни убудуће, да ту везу између државе Србије и српског народа на Косову и Метохији на било који начин прекине, поручио је Петковић.

Он је поновио да су овакве забране заправо доказ да се Београд бори за свој народ, и навео и да је о најновијој забрани обавестио и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Ако се Приштина овако односи према главном преговарачу у дијалогу, јасно вам је како се онда односи и према нашем народу на Космету, а из дана у дан повећава се број инцидената који су генерисани управо антисрпском политиком, али и реториком која долази директно од Аљбина Куртија и саме Приштине, нагласио је Петковић.

Директор Kанцеларије је рекао да ако њему не дозвољавају да уђе на простор Космета, како онда можемо да говоримо о било каквој нормализацији односа.

Ми желимо нормализацију, добре односе и да разговарамо и решавамо све проблеме. Међутим, Курти је тај који сваког дана убија и покушај нормализације односа, то је управо учинио и овде, данас на Мердару тиме што ми је забранио улазак на простор Космета, навео је он.

Петковић је истакао да Београд поштује споразум о званичним посетама јер је само у претходних неколико дана више приштинских званичника боравило у централној Србији, у складу са споразумом – без статусних ознака и неутрално.

Претходно, Приштина је Петковићу забранила улаз на Косово и Метохију 13. јануара, 16. априла, 3. септембра и 23. новембра ове године.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Осуда поновног скрнављења спомен-плоче отетим новинарима

Следећа вест

Посланици усвојили закључак у вези са Извештајем ЕК о Србији

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *