Почела јавна расправа о допунама Законa о заштити лица са менталним сметњама

Нема коментара Дели:

Београд, 28. јул 2023.

Министарка здравља у Влади Републике Србије Даница Грујичић изјавила је данас, отварајући јавну расправу о Нацрту закона о допунама Закона о заштити лица са менталним сметњама, да су незапамћене трагедије које су почетком маја потресле Србију указале на неопходност промене нашег законског оквира како би држава имала употребљиве механизме за адекватно и правовремено реаговање.

Грујичић је истакла да је измена тог закона једна од мера које је Влада Србије припремила, а за коју се верује да ће унапредити заштиту лица са менталним сметњама и учинити читав систем сигурнијим и ефикаснијим.

Министарка је навела да у постојећем закону о менталном здрављу из 2013. године није решено питање шта радити са децом која нису кривично одговорна.

Касније ћемо на Влади одлучити о томе где ће та деца бити смештена, да ли у јединицама већ постојећих болница или ће се изградити нова установа, напоменула је она.

Грујичић је указала на то да предложене мере у Нацрту закона нису репресивне, већ је реч о лечењу, и позвала стручну јавност и све заинтересоване да учествују у расправи и својим коментарима и предлозима допринесу што квалитетнијем финалном документу, који је у интересу свих грађана.

У поступку припреме Нацрта закона о допунама Закона о заштити лица са менталним сметњама, Министарство здравља ће спроводити јавну расправу до 9. августа.

Текст поменутог нацрта закона објављен је на интернет страници Министарства здравља и на порталу ekonsultacije.gov.rs.

Коментари и предлози могу се доставити путем имејл адресе mentalnozdravlje@zdravlje.gov.rs.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Следећа вест

Србија земља са стабилном и одговорном економском политиком

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *