Починиоци злочина у Гораждевцу морају пред лице правде

Нема коментара Дели:

Београд, 13. август 2022.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић поручио је данас, поводом 19-годишњице терористичког напада и страдања српске деце у Гораждевцу на реци Бистрици, да су истина и правда за све жртве масовних и организованих злочина над Србима на Космету једини пут ка нормализацији односа и изградњи међусобног поверења.

Преносимо у целини саопштење Петковића:

„Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено двоје, а тешко рањено четворо српске деце у Гораждевцу. Деветнаест година бола и туге за убијеном децом, али и деветнаест година ишчекивања да виновници овог монструозног злочина буду пронађени и приведени правди.

Деца, убијена и рањена док су се купала у Бистрици, симбол су мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији, али и злочиначког плана за истребљење српског народа са простора покрајине, који се нажалост, спроводи и данас.

Поред показатеља да зло не спава, посебно забрињава чињеница да су се убиства српске деце у Гораждевцу догодила након доласка међународне мисије на Косово и Метохију, у чијој је надлежности заштита људских живота, кажњавање злочина и увођење владавине права. И поред обећања представника УНМИК-а да ће „преврнути сваки камен“ да пронађу убице, 2010. године случај је био затворен, јер истрага није довела ни до каквих резултата. Као увек до сада, када су злочини над српским народом на КиМ у питању, злочинци су остали безимени и некажњени.

Без обзира на године које су прошле, очекујем да ће починиоци злочина над децом у Гораждевцу, али и убице жетелаца у Старом Грацком, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса „Ниш експреса“ код Подујева, бити пронађени и изведени пред лице правде, јер би то био један од доказа да је време идеологија мржње и зла иза нас.

Србија ће наставити да се са тугом и поштовањем сећа свих својих страдалих сународника, али исто тако никада више неће бити толико слаба и беспомоћна, да би они који нас мрзе могли да помисле да им је дозвољено да поново, некажњено и без последица, могу напасти било ког нашег сународника у покрајини.

Зато, још једном данас желим да нагласим да су истина и правда за све жртве масовних и организованих злочина над Србима на Косову и Метохији, једини пут ка нормализацији односа и изградњи међусобног поверења, а дијалог једино средство за решавање свих проблема у покрајини.

Подсећамо, 13. августа 2003. године, у оружаном нападу на више од педесеторо српске деце која су се купала у реци Бистрици, убијени су Пантелија Дакић (12) и Иван Јововић (19), док су тешко рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13),“ наводи се у саопштењу.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Апел ЕЕАС-а на „обе стране“ потпуно промашен

Следећа вест

Утврђене малопродајне цене деривата нафте до 19. августа

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *