Почиње електронско заказивање термина за упис у први разред основне школе

Нема коментара Дели:

Београд, 20. март 2023.
Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије саопштила је да родитељи или други законски заступници који су грађани Републике Србије и ове године покретањем услуге еЗаказивање на порталу еУправа имају могућност да електронским путем закажу термин за упис и тестирање детета у први разред основне школе којој територијално припадају.

Заказивање термина за тестирање почиње данас, 20. марта, док су термини за тестирање расположиви од 1. априла до 31. маја и њих креирају овлашћена лица у основној школи.

Приликом доласка у заказани термин ради тестирања и уписа детета није потребно да родитељи прилажу било каква документа јер ће их школа прибавити електронски по службеној дужности.

Кад родитељ покрене услугу, која је доступна како на српском, тако и на језицима националних мањина, потребно је да одабере школу којој дете територијално припада, понуђени термин у школи и попуни основни сет података и кликне на дугме Поднеси.

Податке која ће школа прибавити електронски по службеној дужности су они из:

-Извода из матичне књиге рођених;

-Уверења о пребивалишту;

-Уверења о завршеном припремном предшколском програму;

-Потврде о обављеном лекарском прегледу.

Уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, потребно је лично донети лекарско уверење.

Како да упишете дете у школу електронски?

Уколико нисте, потребно је да будете регистровани корисник, односно да имате креиран налог на Државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs.

Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на Портал (упутство за пријаву);

Из менија одаберите Услуге > Образовање > еЗаказивање термина за упис, где можете прочитати детаљан опис те услуге;

Након покретања услуге еЗаказивање термина за упис одаберите опцију Подношење пријаве, изаберите школу у којој желите да закажете термин за тестирање ђака и упис и одаберите термин.

Родитељима или другим законским заступницима ће током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 8 до 15 часова бити доступан и контакт центар Министарства просвете на броју телефона: 011/73-505-57.

Извор текста и фотографије: Вебсајт Владе Републике Србије

Претходна вест

Три српске куће опљачкане у селу Батусе и Лапљем Селу

Следећа вест

За повећање субвенција у пољопривреди 60 милијарди динара

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *